Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Το «φαινόμενο» του σινεμά Κλιντ Ίστγουντ

Από τα πρώτα του ρολάκια το 1955, ένα ήταν σίγουρο: ο Κλιντ Ίστγουντ ήρθε για να μείνει στον κινηματογράφο.

Ο «μάτσο» νεαρός με το τραχύ παρουσιαστικό θα ερμήνευε μια σειρά από μνημειώδεις πλέον ρόλους, όπως τον «Άνθρωπο Χωρίς Όνομα» στα σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε και τον θρυλικό αστυνομικό «Χάρι Κάλαχαν», γινόμενος αυτομάτως αστέρι πρώτου μεγέθους.

 

Ο Ίστγουντ δεν επαναπαύτηκε όμως στις δόξες του: έβαλε πλώρη για τη σκηνοθεσία, αφήνοντας το στίγμα του σε μια σειρά από ταινίες, κερδίζοντας αναρίθμητα βραβεία και ουκ ολίγα Όσκαρ!

Ταυτόχρονα βέβαια ήταν και άνθρωπος του καιρού του: ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και κατάφερε να κάνει αίσθηση ακόμα και πολύ πρόσφατα, όταν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών του 2012 συνομίλησε με μια άδεια καρέκλα.

Αυτό είναι το «φαινόμενο» Κλιντ Ίστγουντ, ένας παθιασμένος άνθρωπος που έβαλε σκοπό να κάνει τη ζωή του να μετρά...

Πρώτα χρόνια




Ο Κλιντ Ίστγουντ γεννιέται ως Clinton Eastwood Jr. στις 31 Μαΐου 1930 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια ως το δεύτερο από τα δύο παιδιά της οικογένειας, η οποία αφού περιπλανήθηκε στις ΗΠΑ ψάχνοντας για δουλειά στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης εγκαταστάθηκε τελικά στο Όκλαντ. Εκεί τελείωσε το 1948 το Τεχνικό Λύκειο του Όκλαντ, κάνοντας κατόπιν μια σειρά από δουλειές του ποδαριού: από εργάτης σε στάβλους και ξυλοκόπος μέχρι οδηγός φορτηγού και θερμαστής σε χαλυβουργεία. 

Το 1950, υπηρετώντας τη θητεία του στις Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, γνωρίζει τους επίσης στρατευμένους ηθοποιούς David Janssen και Martin Milner, οι οποίοι τον πείθουν να δοκιμάσει την τύχη του στον κινηματογράφο. Έτσι το 1954, με το που αποστρατεύεται, μετακομίζει στο Λος Άντζελες και κάνει δοκιμαστικό στη Universal: η φυσιογνωμία του αρέσει στο χολιγουντιανό στούντιο και υπογράφει συμβόλαιο για 75 δολάρια την εβδομάδα...

Πρώιμη καριέρα


Τα πρώτα του ρολάκια έρχονται σύντομα: το 1955 συμμετέχει στο καστ των ταινιών επιστημονικής φαντασίας «Revenge of the Creature» και «Tarantula». Το τραχύ παρουσιαστικό του θα του εξασφαλίσει λίγο αργότερα τον ρόλο του Rowdy Yates στην τηλεοπτική σειρά του CBS «Rawhide» (1959), η οποία θα συνεχιστεί για 8 τηλεοπτικές σεζόν. 



Το 1964 έμελλε να είναι η καθοριστική στιγμή για την υποκριτική του καριέρα: ο Ίστγουντ μεταβαίνει στην Ιταλία για να πρωταγωνιστήσει στα τρία θρυλικά σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, με τους ρόλους που θα γίνονταν κατόπιν μνημειώδεις να απορρίπτονται από μια σειρά ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους και ο Τσαρλς Μπρόνσον! 



Μιλάμε φυσικά για το «Μια Χούφτα Δολάρια» (A Fistful Of Dollars) του 1964, που ήταν ριμέικ του κλασικού «Yojimbo» του Κουροσάβα, το «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» (For a Few Dollars More) του 1965 και το εμβληματικό «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» (The Good, the Bad and the Ugly) του 1966. Τα σπαγγέτι γουέστερν του Λεόνε θα γίνονταν παγκόσμιες επιτυχίες, εξασφαλίζοντας στον πρωταγωνιστή τους διεθνή φήμη...



Καταξιωμένος ηθοποιός και πρώτα σκηνοθετικά βήματα



Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ με τον αέρα της επιτυχίας, ο Κλιντ Ίστγουντ σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία, το θρίλερ «Play Misty For Me» (1971), διατηρώντας ταυτόχρονα τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αφού συμμετέχει σε μια σειρά ταινιών, ήταν ώρα για τον επόμενο μνημειώδη ρόλο του, τον βίαιο και αντισυμβατικό αστυνομικό του Σαν Φρανσίσκο Χάρι Κάλαχαν! 



Η σειρά ταινιών του «Βρόμικου Χάρι» (Dirty Harry) θα αποδεικνυόταν ακραία δημοφιλής στο κοινό, περιλαμβάνοντας 5 φιλμ σε μια περίοδο 17 ετών: «Dirty Harry» το 1971, «Magnum Force» το 1973, «The Enforcer» το 1976, «Sudden Impact» το 1983 και «The Dead Pool» το 1988. Ο ίδιος είναι πλέον πασίγνωστος. 



Ο Ίστγουντ θα εξαργυρώσει τη φήμη του αναλαμβάνοντας τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του, τη βιογραφία του περίφημου μουσικού της τζαζ Charlie Parker: η ταινία «Bird» του 1988 θα του φέρει την αναγνώριση της κριτικής και θα εγκαθιδρυθεί στην κινηματογραφική βιομηχανία ως σκηνοθέτης...

Γνωστός και ως σκηνοθέτης



Η επόμενη σκηνοθετική του δουλειά (και πρώτη απόπειρα στην παραγωγή), το γουέστερν του 1992 «Ασυγχώρητοι» (Unforgiven), θα του εξασφαλίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Όσκαρ Σκηνοθεσίας, εκτοξεύοντας τη σκηνοθετική του μαεστρία στα ύψη! 



Την επόμενη χρονιά, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο «A Perfect World» (1993), με τον ίδιο να μοιάζει ασταμάτητος: το 1994 σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στις «Γέφυρες του Μάντισον» (The Bridges of Madison County), με τη Μέριλ Στριπ στο πλευρό του, ενώ το 1997 έρχεται το «Absolute Power».

Παράλληλα, αρχίζει να ασχολείται ολοένα και πιο ενεργά με τη σκηνοθεσία, βάζοντας την καριέρα του ηθοποιού σε δεύτερη μοίρα. Σκηνοθετεί έτσι (αλλά δεν εμφανίζεται ως ηθοποιός) το φιλμ του 1997 «Midnight in the Garden of Good and Evil», ενώ το 1999 τα κάνει όλα: παραγωγός, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο θρίλερ «True Crime»!



Τον Αύγουστο του 2000, ο παραγωγικότατος Ίστγουντ ξαναχτυπά με το νέο σκηνοθετικό και υποκριτικό του project, το «Space Cowboys», με τον Τόμι Λι Τζόουνς και τον Ντόναλντ Σάδερλαντ να τον πλαισιώνουν. Το 2003 ακολουθεί το ατμοσφαιρικό και βραβευμένο με Όσκαρ θρίλερ «Mystic River», με τον Σον Πεν και τον Τιμ Ρόμπινς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 



Δύο χρόνια αργότερα, ο Κλιντ Ίστγουντ κέρδισε και το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα (σκηνοθεσίας) για τη δουλειά του στην ταινία «Million Dollar Baby» με τη Χίλαρι Σουόνκ (ο Ίστγουντ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί), καθώς και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας! 



Την ίδια χρονιά θα έρθει η βράβευσή του για το σύνολο του έργου του από το Screen Actors Guild στο Λος Άντζελες. Είναι πλέον στην κορυφή!

Ο άνθρωπος του κινηματογράφου



Το 2006 έρχεται ίσως η μεγαλύτερη σκηνοθετική του επιτυχία με όρους πειραματισμού και ιστορίας κινηματόγραφου: σκηνοθετεί τα δύο δράματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τις «Σημαίες των Προγόνων μας» (Flags of Our Fathers) και τα «Γράμματα από την Ίβο Τζίμα» (Letters From Iwo Jima), που αναπαριστούν το ίδιο γεγονός ιδωμένο από δύο διαφορετικές προσεγγίσεις! Από τη μία, έχουμε την αμερικανική ματιά (με τον πολυτάλαντο Ίστγουντ να γράφει και τμήμα της μουσικής της ταινίας), και από την άλλη την εμπειρία των Ιαπώνων, την οποία σεβάστηκε απόλυτα ο σκηνοθέτης. 



Την ώρα που και οι δύο ταινίες γνώρισαν τον θαυμασμό του κοινού και την αναγνώριση των ειδικών, τα «Γράμματα από την Ίβο Τζίμα» θα κέρδιζαν 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ, με τον Ίστγουντ να προτείνεται για τέταρτη φορά στην καριέρα του για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. 

Επόμενος σταθμός, το δράμα του 2008 «The Changeling», με την Αντζελίνα Τζολί να ενσαρκώνει τη μητέρα ενός παιδιού που έχει απαχθεί και την ιστορία να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Μπόλικες σκηνοθετικές δουλειές ακολουθούν κατόπιν για τον ακούραστο Ίστγουντ, περιλαμβάνοντας το «Gran Torino» του 2008 (στο οποίο ο Κλιντ πρωταγωνιστεί κιόλας), το «Invictus» του 2009 και το «J. Edgar» του 2011...

Πολιτική καριέρα και ακτιβισμός



Εκτός κινηματογράφου, ο Ίστγουντ έχει εμπλακεί ενεργά με την πολιτική. Το 1986 εκλέχτηκε μάλιστα δήμαρχος του Carmel της Καλιφόρνια, θέση που υπηρέτησε για δύο χρόνια. Είναι επίσης ιδιαίτερα γνωστός για τα αισθήματα αφοσίωσης που τρέφει για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με την ομιλία του τον Αύγουστο του 2012 στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών να γίνεται παγκόσμια είδηση, όταν ο 82χρονος Ίστγουντ αποφάσισε να συνομιλήσει με μια άδεια καρέκλα (που αντιπροσώπευε προφανώς τον πρόεδρο Ομπάμα)!



Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κατάφερε να ταράξει τα λιμνάζοντα πολιτικά ύδατα με τον αντισυμβατικό του λόγο, ο οποίος πυροδότησε ειδήσεις και δημόσια συζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης...

Προσωπική ζωή




Ο Κλιντ Ίστγουντ έχει παντρευτεί δύο φορές, μετρά ωστόσο πολυάριθμα ειδύλλια αλλά και μπόλικα παιδιά εκτός γάμου σε μια τρικυμιώδη ερωτική ζωή. Από το 1953-1980 ήταν παντρεμένος με τη Maggie Johnson, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Alison (1972) και τον Kyle (1968). 



Όντας παντρεμένος με την Johnson, απέκτησε άλλο ένα παιδί από τη Roxanne Tunis, την Kimber Eastwood (1964). Η θυελλώδης σχέση του με τη συνάδελφο Sondra Locke το 1975 θα τέλειωνε με πικρό τρόπο το 1989, ενώ ο ίδιος είναι ο πατέρας των δύο παιδιών της Jacelyn Reeves: της Kathryn (1988) και του Scott (1986). Ο Ίστγουντ έκανε επίσης άλλο ένα εξώγαμο παιδί με τη Frances Fisher, τη Francesca Ruth. 



Το 1996 παντρεύτηκε την τηλεοπτική παρουσιάστρια Dina Ruiz, με την οποία απέκτησε άλλη μια κόρη, τη Morgan...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου