Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ευθύνη της πολιτείας η διαφθορά στους δήμους

Του Γρηγόρη Λέων

Η πρόσφατη σύλληψη του αντιδημάρχου του Δήμου Χαϊδαρίου (δείτε εδώ) για απόπειρα εκβιασμού και δωροδοκία, φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα ανεξέλεγκτα ποσοστά διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Το είχαμε επισημάνει και λίγο καιρό πριν, με αφορμή την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος υπογράμμιζε ότι η διαφθορά στους Δήμους αγγίζει το 45%, ενώ κατά κανόνα, ακόμη και σε αποδεδειγμένες περιπτώσεις παρανομιών, υπερισχύει το καθεστώς της ατιμωρησίας.


Αυτή η ατιμωρησία είναι που «κλείνει» τα στόματα των πολιτών.Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση να βρέθηκε ένας πολίτης που είχε το θάρρος να «σταθεί απέναντι» στη διαφθορά και την κατάχρηση της εξουσίας, ωστόσο ο φόβος για «αντίποινα» αλλά κυρίως η αίσθηση ότι τίποτα δε θα γίνει και τελικά ο καταγγέλλων «θα βρει το μπελά του» τελικά οδηγούν σε μια εκβιαστική «συνενοχή» που θέλει μεγάλη προσπάθεια για να σπάσει.

Η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου –και μέσω διαδικασιών και με ανάλογες υπηρεσίες- είναι απολύτως απαραίτητη. Όχι για να τιμωρήσουν τους τοπικούς άρχοντες. Για να προστατέψουν τους πολίτες. Δεν είναι δουλειά του πολίτη να αναζητά το δίκιο του. Είναι δουλειά της πολιτείας να εξασφαλίζει την προστασία του από τη διαφθορά.

Ευθύνη του πολίτη βεβαίως είναι η επιλογή των αρχόντων. Των αιρετών που τον εκπροσωπούν. Και εκεί καθένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του αλλά και τις επιλογές του. Και εδώ πλέον η εποχή της αυταπάτης έχει περάσει οριστικά. Στις επόμενες εκλογές θα κριθούμε όλοι –μαζί και οι κρίνοντες.

Ο Γρηγόρης Λέων είναι σύμβουλος 7ης δημοτικής κοινότητας Αθήνας




http://logia-starata.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου