Η εποχή του καλοκαιριού είναι συνήθως η αγαπημένη εποχή των περισσότερων Ελλήνων. Ο καλός καιρός επιδρά θετικά στη ψυχολογία των ανθρώπων με αποτέλεσμα να επιθυμούν περισσότερο από άλλες εποχές να προβούν σε μία ολιγόωρη έξοδο ή και ακόμη μια μονοήμερη εκδρομή. Αυτοί όμως που θα επιλέξουν για την έξοδο τους να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους, δεν έχουν ως σύμμαχο τους τη τιμή της βενζίνης, η οποία την καλοκαιρινή περίοδο παίρνει την ανιούσα.
Όμως για καλή μας τύχη, οι τεχνικοί έχουν φροντίζει να μας δώσουν τα φώτα τους προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την κατανάλωση του καυσίμου. Ας δούμε παρακάτω ορισμένους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε την κατανάλωση της βενζίνης.
Πρώτα απ’ όλα οδηγούμε «ήρεμα». Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων και φροντίζουμε να οδηγούμε στις στροφές που επιτυγχάνεται η βέλτιστη κατανάλωση (2,500-3,000). Επιπροσθέτως αποφεύγουμε τα απότομα φρεναρίσματα που συμβάλλουν και στη μεγαλύτερη μακροζωία των φρένων και των λάστιχων. Τώρα, εάν έχουμε σκοπό να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι και να τοποθετήσουμε πολλές αποσκευές στο αυτοκίνητο μας, θα πρέπει όσο το δυνατόν να φροντίσουμε να χωρέσουν μέσα στο αυτοκίνητό.
Δηλαδή να μην τα τοποθετήσουμε στη σχάρα γιατί δε θα επιτύχουμε τη βέλτιστη αεροδυναμική και θα καταναλώνουμε περισσότερη βενζίνη. Εάν κρίνουμε ότι δε θα χρειαστούμε τη σχάρα για τη μεταφορά των αποσκευών μας, καλό θα ήταν να την αφαιρέσουμε. Ακόμη δε χρησιμοποιούμε βενζίνες με περισσότερα από 95 οκτάνια. Καθημερινά, βομβαρδιζόμαστε από τις εταιρίες καυσίμων για δήθεν καλύτερη απόδοση του κινητήρα με βενζίνες με περισσότερα από 95 οκτάνια. Για τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, συνίσταται από τους ίδιους κατασκευαστές να χρησιμοποιούμε βενζίνη των 95 οκτανίων. Μπορεί παραδείγματος χάρη η βενζίνη με τα 100 οκτάνια να αποδώσει περισσότερο, αλλά οδηγώντας ομαλά και «στρωτά», δε θα καταλάβουμε διαφορά στην απόδοση του αυτοκινήτου μας. Ένας ακόμη τρόπος που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης της βενζίνης είναι να οδηγούμε το αυτοκίνητό μας πάντα αφού το έχουμε «ζεστάνει».
Η οδήγηση με κρύο κινητήρα όχι μόνο δε βοηθά στη κατανάλωση αλλά και στο περιβάλλον καθώς τα αυτοκίνητα δεν κάνουν καλή καύση του καυσίμου. Επιπλέον φροντίζοντας να έχουμε την κατάλληλη πίεση στα ελαστικά μας, εξοικονομούμε περισσότερο καύσιμο. Για παράδειγμα όταν η πίεση των ελαστικών μας είναι 0,6 με 1 bar λιγότερη, αυτό μπορεί να σημάνει έως και 15 λιγότερα χιλιόμετρα με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ! Το αυτοκίνητο έχοντας τη σωστή πίεση στα ελαστικά του, συμπεριφέρεται και φρενάρει καλύτερα, δηλαδή βελτιστοποιεί και την ασφάλεια μας.
Τέλος, ένας ακόμη τρόπος είναι να σβήνουμε τη μηχανή μας όταν ήμαστε σταματημένοι σ’ ένα σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε ότι παραμένοντας σταματημένη με ανοιχτή τη μηχανή για 10 λεπτά, καταναλώνουμε μισό λίτρο καυσίμου χωρίς κανένα λόγο!
Π.Κ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου