Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Νικήτριες και πάλι οι Γιαπωνέζες στο προσδόκιμο ζωής -Γιατί ζουν τόσο πολύ

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο έχουν για μια ακόμη χρονιά οι Γιαπωνέζες. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν με βάση στοιχεία του 2012, τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα στην Ιαπωνία μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν κατά μέσον όρο 86,41.


Το αντίστοιχο προσδόκιμο το 2011 ήταν τα 85,90 χρόνια. Το 2011 ο μέσος όρος ζωής μειώθηκε εξαιτίας των χιλιάδων πρόωρων θανάτων από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.

Οι Γιαπωνέζοι είναι γνωστοί για τη μακροβιότητά τους, η οποία οφείλεται κατά ένα μέρος στην παραδοσιακή υγιεινή διατροφή τους, στη δραστήρια ζωή τους και σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

«Γενικώς το υψηλό βιοτικό επίπεδο συμβάλλει στην μακροζωία των Ιαπώνων», αναφέρει το υπουργείο.

Οι Γιαπωνέζες έχασαν το 2011 το τίτλο των «παγκόσμιων πρωταθλητριών μακροζωίας», για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερα από 25 χρόνια, από τις γυναίκες του Χονγκ Κονγκ.
Οι γυναίκες του Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν αυτή τη φορά στη δεύτερη θέση με ένα προσδόκιμο ζωής 86,30 ετών. Ακολουθούν οι Ισπανίδες, οι Γαλλίδες και οι Ελβετίδες, σύμφωνα με το ΕΘνος.

Το προσδόκιμο ζωής για τους Ιάπωνες έφθασε το ρεκόρ των 79,94 ετών το 2012 έναντι 79,44 το 2011. Ωστόσο βρίσκονται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, εξαιτίας των θανάτων από καρκίνο και καρδιαγγειακές ασθένειες που συνδέονται ως ένα βαθμό με το κάπνισμα.
Οι μακροβιότεροι άνδρες στον κόσμο είναι οι Ισλανδοί με μέσο όρο ζωής τα 80,8 χρόνια. Δεύτεροι είναι οι άνδρες του Χονγκ Κονγκ και ακολουθούν οι Ελβετοί και οι Ισραηλινοί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου