Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Financial Times:Επιτέλους φως για την Ελλάδα το 2013

''Το 2013 μπορεί να σταματήσει η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας'' εκτιμούν οι Financial Times.Διαβάστε όλο το άρθρο – πρόβλεψη.


''Μπορεί να σταματήσει το 2013 η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας;

Ναι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2011, στη συνέχεια το 2012, το 2013 και τώρα το 2015. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους αυτό το έτος μπορεί να είναι διαφορετικό.

Κατ' αρχάς, το τελευταίο πακέτο λιτότητας φέρνει την Ελλάδα πολύ κοντά σε ισοσκελισμό του πρωτογενούς ισολογισμού. Οι πολλές αναδιαρθρώσεις έχουν βάλει φρένο στην εξυπηρέτηση του χρέους της Αθήνας για αρκετά χρόνια.

Δεύτερον, να θυμάστε ότι οι τράπεζες δεν ήταν οι ένοχοι στην Ελλάδα. Κανένα τραπεζικό σύστημα, όμως, δεν μπορεί να επιβιώσει σε ύφεση και αναδιάρθρωση κρατικού χρέους χωρίς στήριξη. Αυτή η στήριξη δεν ήρθε λόγω της μακράς διαμάχης μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας. Έτσι, η πιστωτική κρίση ρίχνει κι άλλο αλάτι στις πληγές. Τώρα τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιτέλους έρχονται.

Τρίτον, κάποια μέρη του ελληνικού ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ο δημόσιος τομέας. Μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας έχει αποκατασταθεί. Μόλις εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα απελευθερωθούν και άλλες δυνατότητες που μέχρι τώρα εμποδίζονται από εξωφρενικές ανεπάρκειες.

Πηγή Euro2day

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου