Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες


Επίδομα ανεργίας θα παίρνουν πλέον και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ελέω κρίσης, αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ή να διακόψουν τη δραστηριότητα τους.

Το νέο μέτρο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι, σε σύσκεψη του Υπουργείου Εργασίας, υπό τον Γιάννη Βρούτση, με τις διοικήσεις των Ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών.Ποιο είναι το ποσό του επιδόματος:

Θα αρχίζει από τα 180 ή 200 ευρώ, και θα φτάνει έως τα 360 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι.

Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΕ, είναι μικρότερο απ΄αυτό του ΟΑΕΔ, μιας και οι εισφορές που πληρώνουν στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι μικρότερες απ΄αυτές που καταβάλουν στον ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι για την ανεργία.

Ποια θα είναι η διάρκεια του επιδόματος:

Εξετάζεται να αρχίζει από τους τρεις μήνες, και ανάλογα με τα κριτήρια των δικαιούχων, να φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο.

Ποια κριτήρια θα πρέπει να συμπληρώνουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας:

Ελάχιστο χρόνο πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ, που εξετάζεται να είναι από πέντε χρόνια και πάνω, (όσο αυξάνονται τα χρόνια καταβολής, τόσο θα προσαυξάνεται και το ποσό του επιδόματος).

Κλιμακωτή αύξηση του βοηθήματος έως 360 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Ελάχιστη διάρκεια καταβολής του επιδόματος τους τρεις μήνες, και μέγιστη τους δώδεκα μήνες (για εξαιρετικές περιπτώσεις).

Για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, βρίσκονται ήδη στην ουρά δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο δεν θα ξεπεράσουν τους 15.000 αυτοί στους οποίους θα καταβληθεί, μιας και τα διαθέσιμα του ΟΑΕΕ δεν επαρκούν ώστε να χρηματοδοτηθεί πλήρως το μέτρο αυτό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου