Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Διάλογοι ΦΩΤΙΑ - Ψευδώνυμα, κωδικοί και λέξεις-κλειδιά που καίνε το κύκλωμα

Τα ναρκωτικά ήταν οι «ζάντες» και η φράση «θα τις αλλάξουμε από το αυτοκίνητο» σήμαινε ότι ένα πακέτο από την ηρωίνη που είχε κατασχεθεί από την αστυνομία θα πήγαινε ως «μίζα» στους εγκεφάλους του κυκλώματος. Οι τελευταίοι ήταν...

οι Αλβανοί «Βάλι», «Κλόντι» και «Σπετίμ», αλλά ενίοτε αναφέρονταν και με ελληνικά ονόματα, όπως «Γιάννης» ή «Γιώργος». Στην αργκό της «μαφίας των ενστόλων», οι αστυνομικοί ήταν οι «μαύροι», ένας από αυτούς αποκαλούνταν και «Μήτσος», ενώ ήταν τέτοια η οικειότητα των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών μαζί τους, που τους έδιναν τηλεφωνικά εντολές και υποδείξεις για το πώς θα ενεργήσουν επιχειρησιακά σε κάθε περίπτωση.

Οι 33 από τους συλληφθέντες για τη μαφία των ναρκωτικών πέρασαν χθες την πόρτα της 4ης Ειδικής Ανακρίτριας στη Θεσσαλονίκη, και απολογήθηκαν ορισμένα μέλη με περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση. Οι τρεις επίορκοι αστυνομικοί που συνελήφθησαν -σε σύνολο 7 ένστολων που εμπλέκονται στην υπόθεση- θα απολογηθούν σήμερα ή αύριο, όπως και οι δύο από τους Αλβανούς «εγκεφάλους» της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου περί ναρκωτικών, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της υπόθαλψης εγκληματία και του νόμου περί όπλων.

Η ανάγνωση, πάντως, των διαλόγων που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ πείθει ότι οι αστυνομικοί συμφωνούσαν και εκτελούσαν, σαν να έπαιρναν εντολές από ανωτέρους τους. Αποκαλυπτικά είναι τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα:

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, ο επικεφαλής της δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας Βόλου, Σ.Τ., μιλά με τον Αλβανό επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, Γ.Κ.

Ο τελευταίος του υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θα επέμβει την επομένη στο σπίτι Αλβανού εμπόρου ναρκωτικών αντίπαλης ομάδας, στην Παιανία Αττικής, για την κατάσχεση ποσότητας ηρωίνης, αλλά και ποιους θα συλλάβει. Μιλάει σε πρώτο πληθυντικό, σαν να γίνεται η επιχείρηση από κοινού.

  • Εμπορος: «Αμα ξεκινήσουμε μία η ώρα, πέντε-έξι η ώρα θα είμαστε εκεί. Δηλαδή αυτός οκτώ η ώρα πάει τα παιδιά, την κόρη του σχολείο»... «αλλά το θέμα είναι ότι η γυναίκα του και η κόρη του δεν φταίνε σε κάτι. Ας πάει μόνο αυτός ο μαλ...ς μέσα».
  • Αστυνομικός: «Ναι ρε, μόνο αυτόν θα χτυπήσουμε, μην το συζητάς αυτό».
Το πρωί της επομένης, λίγο πριν από την αστυνομική επέμβαση, ο Αλβανός μεγαλέμπορος κάνει συγκεκριμένες επιχειρησιακές υποδείξεις:

Εμπορος: «Τώρα πάρε το εσύ, να μη δει η γυναίκα του και να μη γίνει και τα πετάξει σε καμία τουαλέτα. Μπαμ, μπαμ, κρυφά»

  • Αστυνομικός: «Ναι, ναι».

Μετά την επιχείρηση και την κατάσχεση 2,7 κιλών ηρωίνης, ο μεγαλέμπορος μιλά με ομοεθνή συνεργό του και τον ενημερώνει πως του παραδόθηκε μισό κιλό ηρωίνη από την κατασχεμένη.

Στη συνέχεια μιλά πάλι με τον προϊστάμενο της δίωξης ναρκωτικών. Συνεννοούνται συνθηματικά για τη «ζάντα» που «θα αλλάξουμε από το αυτοκίνητο», δηλαδή για το άλλο μισό κιλό που θα έπαιρνε ο Αλβανός και θα το αντικαθιστούσαν με ομοιόμορφη συσκευασία ίδιου βάρους.

  • Εμπορος: «Για τη ζάντα λέω, ρε, για τη ζάντα».
  • Αστυνομικός: «Αύριο».
  • Εμπορος: «Οχι ρε, θα το κάνουμε σήμερα μπαμ, μπαμ είναι και ο άλλος εδώ».

Οι δυο τους συμφωνούν να βρεθούν «στην Εγνατία, εκεί που ήμασταν το πρωί».

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
Γράψε «κατοχή», όχι εμπόριο, για να πέσουν «στα μαλακά»

Σε συνομιλία του με έναν από τους συλληφθέντες αστυνομικούς, ο Αλβανός έμπορος ναρκωτικών του δίνει οδηγίες για το πώς θα ρίξει στα «μαλακά» άλλον συλληφθέντα για εμπόριο ναρκωτικών, ζητώντας του να γράφει στα χαρτιά «κατοχή» ναρκωτικών και όχι «αγοραπωλησία».

  • Εμπορος: Μόνο κατοχή κάνε σε αυτούς στα χαρτιά, έτσι;
  • Γενικά σε όλους αυτούς κατοχή. Απλά μόνο κατοχή, δεν κάναμε αγοραπωλησία.
  • Αστυνομικός: Πες μου εσύ τι θες να γράψουμε.
  • Εμπορος: Κατοχή, κατοχή και αυτόν λίγο ξύλο για να δώσουν καμιά δουλειά... Γιατί αυτός έχει πολλές δουλειές. Αυτός που τα έχει πάρει πάνω του, έχει πολλές δουλειές. Πες δώσε καμιά δουλειά να φύγεις, πες να φύγεις από τον ανακριτή.
  • Αστυνομικός: Εντάξει. Καλά, καλά λέω.
  • Ο Δ.Χ., αρχιφύλακας στην Ασφάλεια Αγρινίου, αποκαλείται από τα μέλη του κυκλώματος «Μήτσος».
  • Εχει καταγραφεί σε σειρά συνομιλιών να δίνει στοιχεία στον Αλβανό «εγκέφαλο» του κυκλώματος για τους αριθμούς κυκλοφορίας συμβατικών υπηρεσιακών οχημάτων της αστυνομίας, που προφανώς τους παρακολουθούν, ενώ σε μια συνομιλία συνεννοούνται για το πώς ο αστυνομικός θα προμηθεύσει τον Αλβανό μεγαλέμπορο με φυσίγγια για πυροβόλο όπλο, από κατασχεμένα.
  • Αστυνομικός: «Εχω καμιά 15αριά»... «Θα πάρω εγώ τέτοιο που... Είναι μικρό κι αυτό».
  • Εμπορος: «Και πολύ δυνατό».
  • Αστυνομικός: «Ε, δυνατό. Σιγά το δυνατό. Ούτε φύλλο δεν τρυπάει» και λίγο μετά: «Και εμείς από τέτοιο από κατάσχεση το έχουμε. Σου έχω κρατήσει καμιά 15αριά, γιατί δεν υπάρχουν εύκολα. Θα ξαναπαραγγείλουμε άμα θες».

Πηγή: Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου