Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ

Δύο αντικρουόμενες τάσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου οι οποίες εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς τρόπους αντίληψης του πολιτεύεστε και στο μέλλον πολλοί αναμένουν ότι θα διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους σε μια σειρά από θέματα, ανέδειξε ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ.
 

Η μία τάσσεται υπέρ ενός σοβαρού- θεσμικού τρόπου χειρισμού τουλάχιστον των πιο σοβαρών θεμάτων προκειμένου το κόμμα να εκπέμψει την εικόνα μιας ήρεμης, σίγουρης, ενιαίας και κυρίως σοβαρής δύναμης η οποία στο μέλλον μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Γύρω της συσπειρώνονται οι στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα, τα στελέχη σε θέσεις κλειδιά του κόμματος που αναλαμβάνουν να χειριστούν και τα θέματα της επικαιρότητας και οι λεγόμενοι Πασοκογενείς. 

Ήταν αυτοί που τάχθηκαν υπέρ της αναζήτησης πολιτικών ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρτ, σε Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, με το σκεπτικό ότι η προκαταρκτική αναζητά ποινικές ευθύνες. 

Οι πολιτικές είναι άλλο θέμα και γι αυτό βγήκαν από το κάδρο οι Παπανδρέου και Στουρνάρας παρά το γεγονός ότι οι πάντες συμφωνούσαν ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε για τη λίστα, αλλά δεν έκανε τίποτε.

Σε αντιδιαστολή τα στελέχη κυρίως του «ρεύματος» ήταν της άποψης ότι το θέμα της λίστας Λαγκάρντ είναι η κορυφή στο βουνό της διαφθοράς που ταλαιπώρησε τη χώρα δεκαετίες τώρα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρότασή του έπρεπε να βρει έναν τρόπο να βάλει στο κάδρο όλους τους πρώην και τους νυν. 

Είναι τα στελέχη εκείνα της Κουμουνδούρου που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι κάθε προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει νερό στο κρασί του προκειμένου να γίνει αρεστός από το σύστημα. Για το σύστημα, λένε, γίνεσαι αρεστός μόνο αν του κάνεις τα χατίρια. «Συνεπώς δεν εξορθολογίζεται παρά μόνο ανατρέπεται». 

Τελικά και σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες ο Α. Τσίπρας χρειάζεται να τραβήξει απ’ το μανίκι του μια συμβιβαστική πρόταση -μια φόρομουλα- προκειμένου η προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στην απόφαση για σύσταση προκαταρκτικής για τους Στουρνάρα και Βενιζέλο. 

Υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον θα αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου η υπόθεση γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ να μην περιοριστεί σε μία διένεξη για τα πρόσωπα και την ενδεχόμενη τιμωρία των εμπλεκομένων αλλά να γίνει η αφορμή για να ανατραπεί το σύστημα που γεννά και εκτρέφει τέτοια φαινόμενα. 

Επί του παρόντος οι πρωτοβουλίες αυτές αναζητούνται και όπως λένε στην Κουμουνδούρου «θα μας δοθούν και μέσα από την πορεία των ερευνών και όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διαφωνούντες θα επανέλθουν λειτουργώντας ως ανάχωμα στις όποιες προθέσεις του Α. Τσίπρα να «φορέσει κουστούμι εξουσίας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου