Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Προβάδισμα για τους εθνικιστές στη Φιλανδία



Τα εκλογικά κέντρα στη Φιλανδία άνοιξαν χτες τις πόρτες τους στις 09.00 ώρα Ελλάδος για τα 4,4 εκατ. ψηφοφόρους που καλούνται να ανανεώσουν με την ψήφο τους στο Κοινοβούλιο της χώρας, έπειτα από μία προεκλογική περίοδο που 
Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα περαιωθεί στις 20.00, ώρα Ελλάδος, ενώ τα αποτελέσματα για τις 200 έδρες του Κοινοβουλίου θα αρχίσουν να μεταδίδονται αμέσως μετά.

Η τελευταία σφυγμομέτρηση, την Πέμπτη, έδειξε πως η Εθνική Συμμαχία (συντηρητική παράταξη που μετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση συμμαχίας) είναι επικρατέστερη για τη νίκη, μπροστά από το Κέντρο της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι και των Σοσιαλημοκρατών της αντιπολίτευσης.

Σε περίπτωση νίκης της Εθνικής Συμμαχίας, ο ηγέτης του Γίρκι Κατάινεν, υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, αναμένεται να διαδεχθεί την Κιβινιέμι στην ηγεσία της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να έχει στις τάξεις της και το κόμμα των Αληθών Φιλανδών, του χαρισματικού Τίμο Σόινι, το οποίο η τελευταία δημοσκόπηση πιστώνει με ποσοστό 15,4%.
Μολαταύτα, οι εθνικιστές έχουν τονίσει ?όρμπι ετ ούρμπι? πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση που θα τάσσεται υπέρ της αύξησης της οικονομικής εγγύησης που θα διαθέτει η Φιλανδία στο ταμείο βοήθειας της ΕΕ στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Αντιθέτως, η Εθνική Συμμαχία έχει εκφρασθεί θετικά υπέρ της αύξησης της συμμετοχής της Φιλανδίας, ως μέτρο της «υπευθυνότητας» της χώρας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου