Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Διζωνική ή διχοτόμηση το δίλημμα Χριστόφια

Tο δίλημμα που τίθεται σήμερα στο Κυπριακό δεν είναι η επιλογή μεταξύ ομοσπονδίας και μιας ασαφούς και ιδεατής λύσης. Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται μπροστά μας, είναι η επιλογή μεταξύ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της καταστροφικής διχοτόμησης. Αυτό υποστήριξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε για το Κυπριακό.

Σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι μια ομοσπονδία με συνεκτικούς και ενοποιητικούς θεσμούς και αρμοδιότητες και όχι μια «χαλαρή ομοσπονδία» πρόσθεσε τα εξής: «Έχουμε την άποψη ότι η πιθανή αμφισβήτηση της λύσης της ομοσπονδίας εκ μέρους της πλευράς μας θα καταρρακώσει την αξιοπιστία μας διεθνώς και θα επιτρέψει στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία να απεγκλωβιστεί από αυτή τη συμφωνημένη βάση λύσης και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση».

Ο κύπριος πρόεδρος έκανε λόγο για τη διασφάλιση της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων τονίζοντας πως ασφαλίσθηκε η «κυπριακή ιδιοκτησία», ενώ απέκλεισε οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.

Όπως εξήγησε «η κατοχύρωση αυτής της διαδικασίας μάς προστατεύει από επικίνδυνες ατραπούς του παρελθόντος, όταν η επιδιαιτησία και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεν οδήγησαν σε λύση αλλά σε αδιέξοδο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου