Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Γ. Αντωνάκης:«Οι σπουδαστές δεν είναι απολιτίκ»

Χρόνια προβλήματα για τα ΤΕΙ της χώρας, πεταμένα επαγγελματικά δικαιώματα και πολλοί αγώνες. Ο επικεφαλής της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης στα ΤΕΙ ,Γρηγόρης Αντωνάκης , μας μιλάει τόσο για τα προβλήματα που έχουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα , αλλά και για τις διεκδικήσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.Εμφανίζεται ικανοποιημένος από την δουλειά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  και πιστευει πως το ο συνδικαλισμός όπως τον ξέραμε έχει αλλάξει. Ας δούμε τι είπε αναλυτικά.

Ποια πιστεύεις πως είναι τα κυριότερα προβλήματα των Τεχνολογικών ιδρυμάτων σήμερα και ποια ήταν η στρατηγική της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΤΕΙ για αυτά;

Μέσα σε μια σύντομη περιγραφή της σημερινής κατάστασης στα ελληνικά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα γίνονται εύκολα αντιληπτές οι ελλείψεις που αφορούν ακόμα και τη λειτουργία των Ιδρυμάτων αυτών, κυρίως όμως τα προβλήματα της καθημερινότητας των σπουδαστών. Τα προβλήματα αυτά είναι πλέον γνωστά σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο. Εκκρεμότητα έκδοσης των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, μη χορήγηση αυτόνομων μεταπτυχιακών, υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων μας, κενά σε θέσεις Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού με πλήρη προσόντα, ελλείψεις υποδομών των Ιδρυμάτων και πολλά άλλα. Για την επίλυση τους έχουμε κάνει από την αρχή της χρονιάς συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις λαμβάνοντας υπόψη μας τις αγωνίες όλων των σπουδαστών γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα. Μιλήσαμε ξεκάθαρα. Κάτι που φάνηκε και από την μεγάλη απήχηση που είχε η Πρόταση Παιδείας μας, αφού είμαστε η μόνη σπουδαστική παράταξη που έχει αντιμετωπίσει το σύνολο των προβλημάτων με τέτοιες τεκμηριωμένες θέσεις.

Πρόσφατα τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τον Ενιαίο Επιμελητηριακό φορέα των μηχανικών. Πιστεύεις το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών ΤΕΙ;

Είναι κοινή παραδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο χώρο των ΤΕΙ ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ουσιαστική βάση διαλόγου. Ακόμα και με μια γρήγορη ανάγνωση μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης παραμένει δέσμιο της συντεχνιακής αντίληψης του Τεχνικού Επιμελητηρίου και πως βασική επιδίωξη της ηγεσίας του αποτελεί όχι η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά η υποβάθμιση των σπουδαστών και των αποφοίτων ΤΕΙ. Ο αντισυνταγματικός διαχωρισμός των αποφοίτων πριν και μετά το νόμο 2916/2001 άλλωστε, μόνο ως υποβάθμιση σπουδών μπορεί να χαρακτηριστεί. Για εμάς, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, βασική θέση αποτελεί η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Χορήγησης της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, όχι όμως με αυτό τον τρόπο που υποδεικνύει το Υπουργείο αλλά με δικαίωμα ένταξης όλων των απόφοιτων με τη λήψη του πτυχίου τους και μόνο. Χωρίς καμία άλλη απολύτως προυπόθεση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου ώστε να κερδίσουμε απλά τις εντυπώσεις. Το πραγματικό μας ενδιαφέρον εστιάζεται γύρω από τον σπουδαστή και στην κατεύθυνση αυτή δημοσιεύσαμε πριν λίγες εβδομάδες τις θέσεις μας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ, όπου τονίσαμε ότι πυξίδα για το μέλλον των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να αποτελέσουν οι ευρωπαϊκές πρακτικές.

Εκτός από την πρόταση παιδείας που είναι το βασικό όπλο σας τι άλλο έχει να επιδείξει η φετινή πορεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ;

Από την αρχή της χρονιάς το κεντρικό μας σύνθημα είναι «αλλάζουμε νοοτροπία». Το σύνθημα αυτό δεν είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, αντιθέτως γίνεται πραγματικότητα. Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή ήταν να επιστρέψουμε στην πολιτική ουσία, να αποδείξουμε ότι οι σπουδαστές δεν είναι απολιτικ και πως εμείς οι ίδιοι είμαστε πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να επιδιώξουμε να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει. Ό,τι υποθηκεύει το μέλλον μας. Κατά τη δική μου γνώμη, αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, πιστεύω ως ένα βαθμό έχουμε κάνει βήματα . Η πρόταση παιδείας, η ανοιχτή διαβούλευση που πραγματοποιήσαμε για τα θέματα που μας απασχολούν, οι έγκαιρες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα, αποτελούν επιστέγασμα της προσπάθειας και της ανάγκης να μιλήσουμε για όλα αυτά που συζητάμε όλοι οι σπουδαστές στην καθημερινότητα μας στα ΤΕΙ. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ πως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει «πράγματα να πει» και πως όλη αυτή η προσπάθεια θα καταγραφεί στην κάλπη.

Η προεκλογική περίοδος μόλις ξεκίνησε. Τι να περιμένουμε από την ΔΑΠ μέχρι τις εκλογές;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι εμείς οι οποίοι αποτελούμε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν περιμένουμε την προεκλογική περίοδο έτσι ώστε να εκφράσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Αυτές είναι τακτικές άλλων, οι οποίοι ξαφνικά σηκώνονται από το λήθαργο που έχουν πέσει όλη τη χρονιά και για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους προσπαθούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα να αποδείξουν ότι υπάρχουν στο χώρο των Ιδρυμάτων. Εμείς σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρόλος μας μέσα στα ΤΕΙ. Ξέρουμε τα προβλήματα, προτείνουμε λύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή έχοντας πραγματική επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσα υλοποιήσιμες, για την αναβάθμιση των σπουδών μας και οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές με το καλύτερο τρόπο από το σύνολο της σπουδάζουσας νεολαία. Επομένως το ερώτημα δεν είναι αν θα δούμε κάτι επιπλέον από τη ΔΑΠ μέχρι τις εκλογές, αφού η ΔΑΠ έχει χαράξει τη στρατηγική της από την αρχή της χρονιάς. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα δούμε κάτι ουσιαστικό από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ώστε έστω και καθυστερημένα να γίνει ένας διάλογος γόνιμος για τα ΤΕΙ. Είναι αναγκαίο να αφήσουμε στην άκρη τον τρόπο συνδικαλισμού που ξέραμε μέχρι σήμερα. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία , με την οικονομική κρίση να χτυπάει κόκκινο , τα ΤΕΙ μπορούν να αποτελέσουν το ανάχωμα για την αναπτυξιακή αντεπίθεση της χώρας και να διεκδικήσουν χωρίς φόβο αλλά με πάθος ό,τι τους αναλογεί.Ας μην χάσουμε και αυτή την ευκαιρία.
 
Πηγή: parapolitika

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου