Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Εντοπίστηκαν έντομα ηλικίας 3 εκατ. ετών

Έζησαν πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν και διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα μέσα σε μικρές σταγόνες από κεχριμπάρι. Τα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα πιστεύεται ότι περιπλανιόταν στη Γη μαζί με τους δεινόσαυρους και πριν από την εποχή των παγετώνων, τρία εκατομμύρια χρόνια πριν.

 
Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη αυτή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αντίστοιχα ευρήματα από εκείνη την περίοδο. Τα σχεδόν τέλεια διατηρημένα έντομα εντοπίστηκαν σε μια παλιά δεξαμενή, στο βόρειο Περού, στην περιοχή Τσικλάγιο, μέσα σε σταγόνες κεχριμπαριού. 

Ο επικεφαλής της έρευνας, Honningen Klaus, από το μουσείο Παλαιοντολογίας του Περού δήλωσε ότι μέσα στο κεχριμπάρι βρέθηκαν τα εξής είδη εντόμων: Psocoptera, Diptera, Coleoptera, Hemiptera, αράχνες καθώς και σπόρια και απολιθώματα γύρης. Ακόμη, μια σταγόνα από το αίμα και δείγμα τρίχας από ένα τρωκτικό θηλαστικό. Η ηλικία μερικών ευρημάτων μάλιστα χρονολογείται περίπου στα 20 εκατ. χρόνια πριν.

Πέρυσι, οι ερευνητές εντόπισαν απολιθωμένο καπνό στον παραπόταμο Maranon του Αμαζονίου, που εκτιμάται ότι η ηλικία του πηγαίνει πίσω στην Πλειστόκαινο Εποχή, περίπου 2,5 εκατ. χρόνια πριν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου