Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η συνταγή που στέλνει την Εθνική Ελλάδος στη Βραζιλία

Το Euro για την Εθνική μας ομάδα τελείωσε, τα προκριματικά του Μουντιάλ έρχονται.Τι πρέπει να αλλάξουμε και πώς πρέπει ιδανικά να πορευθούμε για να καταφέρει η ομάδα να πάρει το πολυπόθητο «εισιτήριο» στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Ας μην ξεχνάμε ότι το Μουντιάλ δεν είναι όποιο κι όποιο. Είναι ένα ιστορικό Μουντιάλ που φιλοξενείται στη «Μέκκα του ποδοσφαίρου» (Βραζιλία) και ως εκ τούτου θα έχει ένα πολύ διαφορετικό άρωμα σε σχέση με όλα τα άλλα.


1. ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ
Ο Σάντος πρέπει να καταλήξει σε έναν γκολκίπερ που θα είναι ο βασικός της ομάδας. Δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο που να αλλάζει τους γκολκίπερ σαν τα πουκάμισα. Αυτό το... λίγο ο ένας, λίγο ο άλλος, λίγο ο τρίτος δεν οδηγεί πουθενά. Ας κοιτάξει ο Σάντος ποιος του κάνει περισσότερο κι ας πορευθεί με αυτόν. Για να μάθει ο εκάστοτε πώς ακριβώς λειτουργεί η άμυνα και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας.

2. ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
Ο Καραγκούνης έδειξε στο Euro ότι πατάει πολύ γερά στα πόδια του και παραμένει πολύ ανθεκτικός στο πέρασμα των χρόνων. Επιπλέον στο ματς με τη Γερμανία φάνηκε ξεκάθαρα ότι -κακά τα ψέματα- το κενό του αυτή τη στιγμή είναι δυσαναπλήρωτο. Η τελική απόφαση ανήκει φυσικά στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, αλλά από κει και πέρα πιστεύω ότι θα είναι χαράς ευαγγέλιο για την Εθνική, αν τελικά ο αρχηγός της αποφασίσει να μείνει, με φόντο το ιστορικό αυτό Μουντιάλ. Σε ό,τι αφορά τον Κατσουράνη, όπως γράψαμε στο χθεσινό φύλλο, δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να σταματήσει.

3. ΣΤΟΠ ΣΤΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ
Ο Σάντος θα πρέπει να αφήσει πίσω τις «δεσμεύσεις» του τύπου «εγώ δεν θα παίξω ποτέ με τρία σέντερ μπακ» ή «εγώ ποτέ δεν θα αναθέσω "man to man"». Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται αφορισμοί. Το κάθε ματς έχει τις δικές του ανάγκες και σε αυτές πρέπει να προσαρμόζεσαι ξεχωριστά. Αν παίζαμε με τρεις πίσω στο Euro, πολλές ανορθογραφίες θα είχαν διορθωθεί. Οπως επίσης αν βάζαμε κάποιον «man to man» στον Οζίλ, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τον περιορίσουμε. Αντίθετα, άνευ προσωπικού μαρκαρίσματος, ο Γερμανός έκανε ό,τι πιο απλό μπορεί να κάνει ένας ευέλικτος μπαλαδόρος όταν κλείνουν οι «δαγκάνες» του άξονα: να τραβιέται πέρα-δώθε προς τα πλάγια για να ξεμαρκαριστεί και να οργανώσει το παιχνίδι με την άνεσή του. Αν είχε κάποιον να τον κυνηγάει παντού και να νιώθει καυτή την ανάσα του, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

4. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Οπωσδήποτε στις αποστολές θα πρέπει να καλείται δεύτερο δεξί μπακ. Για να μη μας ξανασυμβεί να γίνεται άνω-κάτω όλη η ομάδα, με απανωτές τροποποιήσεις στη ροή ενός ματς, όπως συνέβη κόντρα στη Γερμανία με την έκτακτη επιστροφή του Μανιάτη σε ρόλο δεξιού μπακ (την ταυτόχρονη μετατόπιση του Τοροσίδη στα αριστερά) και ακολούθως να δημιουργείται κενό και στα χαφ λόγω της οπισθοδρόμησης του Μανιάτη. Το αν ο δεύτερος δεξιός μπακ θα είναι ο Βύντρα ή ο Σκόνδρας ή οποιοσδήποτε άλλος, εξαρτάται και από την κατάσταση των ποδοσφαιριστών στη ροή της σεζόν. Εξυπακούεται ότι ο Τοροσίδης, που έχει εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες αυτής της ομάδας, θα εξακολουθήσει να ηγείται της οπισθοφυλακής της Εθνικής στη δεξιά πτέρυγα και όπως πάντα θα προσφέρει τα μέγιστα και στην ανάπτυξη από τα άκρα με τις προωθήσεις του.

5. ΠΛΗΡΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Ο μικρός μεγάλωσε αγωνιστικά στη Σάλκε και πλέον είναι η ώρα του. Δεν ξέρω πού θα τον χωρέσει ο Σάντος (δηλαδή ως στόπερ ή αμυντικό χαφ), αλλά το σίγουρο είναι ότι κάπου πρέπει να τον χωρέσει, ακόμα και μετά την επιστροφή του Αβραάμ. Για όλα αποφασίζει ο προπονητής, επομένως αυτός θα πρέπει να βρει τη λύση για να χωρέσει όλους τους καλούς.

6. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
Ο Σαμαράς των δύο τελευταίων ματς έχει θέση και μάλιστα περίοπτη στην Εθνική, σε αντίθεση με τον Σαμαρά των δύο πρώτων ματς που ήταν εκτός κλίματος. Ο επιθετικός της Σέλτικ είναι μια ειδική περίπτωση. Παίκτης που μπορεί για 6-7 συνεχή ματς να είναι κακός και ξαφνικά να κάνει την εμφάνιση της ζωής του. Νομίζω ότι για να τον «τσιτώσει» ο Σάντος θα πρέπει να του δώσει να καταλάβει ότι υπάρχει πλέον μεγάλος ανταγωνισμός στη θέση του, και όταν δεν είναι καλά θα κάθεται στον πάγκο.

7. ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ
Εδώ ίσως να κολλάει αυτό που αναφέραμε για τον Σαμαρά περί ανταγωνισμού. Ο Φορτούνης, ενίοτε, μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή λύση. Κατά περίσταση μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση και για τον άξονα, αν η Εθνική κρίνει σε κάποιο ματς ότι πρέπει να κατεβάσει φουλ επιθετικό σχήμα. Που λέει ο λόγος, θα μπορούσε μια χαρά να παίξει και ως εσωτερικός μέσος μαζί με τον Καραγκούνη (όπως στο φινάλε του φιλικού με το Βέλγιο) και πίσω τους ένας μόνο κλασικός αμυντικός χαφ.

8. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
Στο Euro αποδείχτηκε ότι ο Χολέμπας δεν είναι αξιόπιστη λύση ως μπακ. Μόνο ως χαφ μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό συνθήκες. Αποδείχτηκε επίσης ότι ο Τζαβέλλας κάνει καλά τη δουλειά του πίσω, αλλά μπορεί να απειλήσει και μπροστά (όπως στο φάουλ-δοκάρι στο ματς με τη Ρωσία).

9. ΠΡΟΟΔΟΣ ΝΙΝΗ
Ο Νίνης πάει σε μια χώρα (Ιταλία) όπου πέφτει μεγάλο βάρος στην τακτική και ακόμα μεγαλύτερο στην ανασταλτική συμπεριφορά. Θα πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία, προκειμένου να προοδεύσει αγωνιστικά, να βελτιώσει ατέλειες όπως η ανασταλτική του παρουσία και να γίνει πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής.

10. ΣΤΟΠΕΡ ΚΑΙ ΜΟΝΟΚατά την άποψή μου, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να αισθάνεται τυχερό που έχει έναν παίκτη τέτοιας κλάσης. Μιλάω φυσικά για τον Παπασταθόπουλο. Πλην όμως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι ο Σωκράτης είναι στόπερ. Και μόνο. Δεν είναι δεξί μπακ ο άνθρωπος, όπως χρησιμοποιήθηκε εν μέρει στα φιλικά και, αν δεν αποθεραπευόταν ο «Τόρο», θα έπαιζε εκεί και στο Euro. Το ότι έχει παίξει στην καριέρα του επιτυχώς σε θέση δεξιού στόπερ (στο 3-4-3 της Τζένοα), δεν τον κάνει αυτομάτως δεξιό μπακ. Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε.

11. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΟΡΜΟΥ
Η Εθνική έδειξε γενικώς στο Euro ότι αντεπεξέρχεται μια χαρά στο υψηλό επίπεδο. Επομένως δεν χρειάζεται γκρέμισμα και φτιάξιμο από την αρχή. Ισα ίσα, πρέπει να διατηρήσει τον βασικό της κορμό (στον οποίο φυσικά πέρα από τους προαναφερθέντες ανήκουν και οι Σαλπιγγίδης, Γκέκας και μάλιστα σε περίοπτη θέση) και να προσθέσει μόνο κάποιες απαραίτητες διορθωτικές πινελιές.

12. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΛΚΙΑ ΚΑΙ «ΛΥΜΠΕ»
Στη θέση του Χαλκιά σε ένα θεωρητικό ευρύ ρόστερ 23 παικτών θα κληθεί λογικά ο Καρνέζης. Από κει και πέρα τη θέση του Λυμπερόπουλου αναμένεται να πάρει ο Αθανασιάδης.

13. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ο Σάντος έχει τα μάτια του 14 εντός ελληνικών συνόρων και θα πρέπει αυτό να του το αναγνωρίσουμε. Και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Πράγματι, βλέπει πολύ ελληνικό πρωτάθλημα, ψάχνεται και δίνει ευκαιρίες. Από την άλλη, κατά την ταπεινή μας άποψη, θα πρέπει να κοιτάξει λίγο περισσότερο προς το εξωτερικό. Με βάση την πάγια φιλοσοφία του Σάντος (για ευκαιρίες σε όλους όσους τις αξίζουν), είναι λιγάκι οξύμωρο το γεγονός ότι ο παίκτης που ψηφίστηκε κορυφαίος αμυντικός χαφ σε ολόκληρη τη σεζόν της Serie B με τη φανέλα της Βερόνα (Ταχτσίδης) να μην έχει κληθεί ούτε σε ένα φιλικό. Ναι, ο μικρός έχει καθιερωθεί στην Ιταλία και μάλιστα ως καθαρό «εξάρι». Εχει προσελκύσει μάλιστα το «ζεστό» ενδιαφέρον της Αταλάντα και, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι πολύ πιθανό να μετακομίσει στο Μπέργκαμο και να παίζει στη Serie A τη νέα σεζόν.

14. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΖΙΟΛΗ
Αν ο Τζιόλης πάρει χρόνο συμμετοχής τη σεζόν που έρχεται, ασυζητητί πρέπει να επιστρέψει και μάλιστα άμεσα στην Εθνική. Αν τον είχαμε αυτόν στο Euro, ίσως να εξελισσόταν σε πολύ σημαντική μονάδα: φιλότιμοι και εργατικοί ο Μάκος και ο Φωτάκης, αλλά ο καλός Τζιόλης είναι παίκτης πρώτης γραμμής.

15. ΤΑ ΔΥΟ «ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ»
Φετφατζίδης και Χριστοδουλόπουλος θα πρέπει να προοδεύσουν αγωνιστικά για να έχουν θέση στο ρόστερ της Εθνικής. Για τον «Φέτφα» ο Σάντος θεωρεί ότι έχει μείνει λιγάκι στάσιμος και δεν είναι τυχαίο ότι δεν τον έβαλε καθόλου στο Euro. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά και πολύς χρόνος συμμετοχής στο πρωτάθλημα για να πειστεί ο Σάντος από τον μικρό. Σε ό,τι αφορά τον Χριστοδουλόπουλο, απαιτείται να αποκτήσει σταθερότητα στην απόδοσή του. Ισως να φταίει λίγο και ο Φερέιρα σε αυτό το κομμάτι, διότι αυτό το «λίγο αριστερό εξτρέμ, λίγο φορ κορυφής, λίγο πίσω από τον επιθετικό» είναι φυσικό κι επόμενο να μη βοηθά στη σταθεροποίηση του ποδοσφαιριστή. Οταν ο ποδοσφαιριστής δεν αξιοποιείται σε μια συγκεκριμένη θέση για να μάθει πλήρως τα χαρακτηριστικά της και να δουλέψει πάνω σε αυτά και να διορθώσει τις όποιες αδυναμίες του, δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πλήρες πρόγραμμα του ομίλου της Εθνικής για τα προκριματικά του Μουντιάλ (απευθείας προκρίνονται οι πρώτοι κάθε ομίλου, ενώ οι δεύτεροι θα δώσουν αγώνες μπαράζ) έχει ως εξής:

07/09/2012:
Λετονία - Ελλάδα
Λιχτενστάιν - Βοσνία
Λιθουανία – Σλοβακία

11/09/2012:
Ελλάδα - Λιθουανία
Βοσνία - Λετονία
Σλοβακία – Λιχτενστάιν

12/10/2012:

Ελλάδα - Βοσνία
Σλοβακία - Λετονία
Λιχτενστάιν – Λιθουανία

16/10/2012:
Σλοβακία - Ελλάδα
Βοσνία - Λιθουανία
Λετονία – Λιχτενστάιν

22/03/2013:
Βοσνία - Ελλάδα
Σλοβακία - Λιθουανία
Λιχτενστάιν – Λετονία

07/06/2013:
Λιθουανία - Ελλάδα
Λετονία - Βοσνία
Λιχτενστάιν – Σλοβακία

06/09/2013:
Λιχτενστάιν - Ελλάδα
Βοσνία - Σλοβακία
Λετονία – Λιθουανία

10/10/2013:
Ελλάδα - Λετονία
Σλοβακία - Βοσνία
Λιθουανία – Λιχτενστάιν

11/10/2013:
Ελλάδα - Σλοβακία
Βοσνία - Λιχτενστάιν
Λιθουανία – Λετονία

15/10/2013:
Ελλάδα - Λιχτενστάιν
Λιθουανία - Βοσνία
Λετονία - Σλοβακία

Πηγή: sday.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου