Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Καραμπόλες προσώπων και ένταση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕπικρατείαςΠαναγιώτης Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις 17 Ιουνίου, οπότε θα διεξαχθούν οι νέες εκλογές, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια η οποία διήρκησε μόλις μία ώρα. Τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αποφασίσει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο οποίος θα ορκιστεί σήμερα στις οκτώ το βράδυ.


Ο Κάρολος Παπούλιας πρότεινε την παράταση της θητείας του Λουκά Παπαδήμου. Μαζί του συμφώνησαν τόσοο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Διαφωνία υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρανα προτείνει για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού «μη δικαστικό» πρόσωπο και ρίχνει στο τραπέζι το όνομα του Γεράσιμου Αρσένη, γεγονός το οποίο βρήκε αντίθετο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «κομματική συναλλαγή» και του απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «τρεις μέρες προσπαθούμε να καταλήξουμε σε πολιτικό πρόσωπο και τώρα προτείνεις τον Αρσένη». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τελικά συντάχθηκε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για παράταση της θητείας του κ. Παπαδήμου.

Ο Παναγιώτης Καμμένος συμφώνησε να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά πρότεινε συγκεκριμένα πρόσωπα για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν, λέγοντας ότι την κυβέρνηση θα την ορίσει ο νέος πρωθυπουργός. Εφόσον δεν υπήρξε ομοφωνία των αρχηγών, ακολουθείται η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία.

Στο δρόμο προς τις κάλπες

«Για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, σεβόμενοι το σκεπτικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείναμε τον Γεράσιμο Αρσένη, έμπειρο πολιτικό με θητεία σε όλα τα οικονομικά υπουργεία», δηλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και επεσήμανε ότι «Ζητήσαμε η κυβέρνηση που θα αναλάβει μέχρι εκλογές να μην υλοποιήσει μέτρα που αφορούν σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων». «Οι δυνάμεις που μέχρι χθες επέμεναν στη δυνατότητα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκαν με πικρόχολα σχόλια την πρότασή μας» πρόσθεσε.

«Ημέρες ευθύνες και εθνικού στοχασμού» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι έχει πάψει η ευθύνη των πολιτικών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «Οι Έλληνες πρέπει να σταθμίσουν αυτά που θέλουν για το μέλλον τους» και συμπλήρωσε ότι ο καθένας θα πρέπει να εξηγήσει πλέον τις προτάσεις του». Καταλήγοντας επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει «συγκεκριμένα, εφικτά ρεαλιστικά πράγματα» που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και να δώσουν προοπτική.

Ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος πρότεινε για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού έναν από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων. Επίσης, ζήτησε την αντικατάσταση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών προτείνοντας τον πρώην στρατηγό του ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα και τον πανεπιστημιακό καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστό αντίστοιχα.

Εξερχόμενη του Προεδρικού Μέγαρου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα τόνισε «Αυστηρά υπηρεσιακή η κυβέρνηση» ενώ πρόσεθε με νόημα ότι «το πολιτικό παιχνίδι δεν έλειψε ούτε από τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης». Η κυρία Παπαρήγα εκτίμησε ότι «εάν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, εκτίμησε, με τη διαδικασία και της επικοινωνίας των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί» και επανέλαβε ότι όταν η πρότασή μας δεν μπορεί να χει αποτέλεσμα με την έννοια του συσχετισμού δυνάμεων «από τα πάνω», δεν προτείνουμε.

«Η ΔΗΜΑΡ και πάλι από υπεύθυνη θέση ζητησε να εξασφαλίζεται η πολιτική ουδετερότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθαρίζοντας ότι εξαρχής πρότεινε να εφαρμοστεί το άρθρο 37 του Συντάγματος και να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ένας εκ των επικεφαλής των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων. «Δεν έκανα καμία πρόταση», τόνισε και πρόσθεσε «Ζήτησα το νέο υπουργικό σχήμα να είναι όσο το δυνατόν μικρό με την μόνη αρμοδιότητα του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

Στη σύσκεψη δεν παρέστη ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον αποκλεισμό του από τη σύσκεψη της Τρίτης.


http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου