Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Άρη Σπηλιωτόπουλου στο Ρ/Φ Αθήνα 9,84


Τα αποθεματικά δεν επαρκούν ούτε καν για μία προεκλογική περίοδο:
Η χώρα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο κύριος Παπαδήμος απεύθυνε μια δραματική προειδοποίηση, η οποία έχει να κάνει με τα αποθεματικά της χώρας. Προφανώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα αποθεματικά δεν επαρκούν ούτε καν για μία προεκλογική περίοδο.


Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν άμεσα σε σχηματισμό κυβέρνησης, και να σταματήσουν να παίζουν το θέατρο σκιών και να ρίχνει ο ένας ευθύνη στον άλλον. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Δεν μπορούμε να διανύουμε διαρκώς αψιμαχίες, κοκορομαχίες και να κρύβεται η μια πολιτική δύναμη πίσω από την ευθύνη της άλλης. Δεν έχουν κανένα άλλο περιθώριο, άλλωστε στην κάλπη οι πολίτες είπαν ότι δεν θέλουμε να δώσουμε αυτοδυναμία σε κανέναν, θέλουμε να συνεργαστείτε. Όσοι λοιπόν καταλάβουν ότι μπορούν να συνεργαστούν για να δοθούν οι άμεσες λύσεις και να παραμείνει η χώρα μέσα στην ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Έχουμε δύο επιλογές μπροστά μας:
Έχουμε δύο επιλογές μπροστά μας. Η μία επιλογή είναι η έξοδός μας από το ευρώ και η επιστροφή μας σε ένα νέου τύπου εθνικό νόμισμα με ότι αυτό συνεπάγεται, και η δεύτερη επιλογή είναι να μην αφήσουμε τις θυσίες αυτών των τελευταίων ετών να πάνε χαμένες. Βλέπουμε ότι η Ευρώπη συνεχώς αλλάζει. Η νίκη Ολάντ σηματοδοτεί μια αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, άλλωστε και οι γερμανικές εκλογές χθες και η ήττα της Μέρκελ δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν και πιέζουν σε μια νέα κατάσταση, που σημαίνει ότι πρέπει σ’ αυτή την κατάσταση η χώρα μας να είναι μέσα. Όποιες δυνάμεις πιστεύουν ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ ας βγουν καθαρά να το πουν όπως λέει και ο κύριος Αλαβάνος, και ας προτείνουν μία λύση- ένα πρόγραμμα. Οι άλλες δυνάμεις που δεν το πιστεύουν έχουν χρέος να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την ανευθυνότητα των πρώτων δυνάμεων. Ο κόσμος βλέπει μια ολόκληρη βδομάδα να μην σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία ότι θέλει συνεργασία και δεν έδωσε σε κανέναν αυτοδυναμία.
Ο καθένας αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες, μπαίνει ή δεν μπαίνει:
Πρέπει να μην δείχνει η μία πολιτική δύναμη την άλλη. Δεν μπορεί να λέει κάποια πολιτική δύναμη, εγώ αν δεν μπει η άλλη πολιτική δύναμη δεν μπαίνω. Ο καθένας αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες, μπαίνει ή δεν μπαίνει. Δηλαδή τις κουμπάρες παίζουμε μεταξύ μας; Τι αστειότητες είναι αυτές; Δεν έχουν γίνει σε καμία χώρα ποτέ αυτά. Την ύστατη αυτή στιγμή ας είμαστε ελάχιστα σοβαροί και κυρίως να σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Ο κόσμος αποφάσισε να πει στις πολιτικές δυνάμεις συνεργαστείτε. Αυτό ακριβώς που ζήτησε ο λαός σε μία δημοκρατία οφείλουμε να το σεβαστούμε και ο πρόεδρος της δημοκρατίας να αντιληφθεί ότι κανείς δεν μπορεί να βγει από το προεδρικό μέγαρο εάν δεν πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν και σχηματιστεί κυβέρνηση, και να περισώσουμε ότι έχει απομείνει σ’ αυτόν τον τόπο.
 Πρέπει να αναληφθούν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες:
Πρέπει να αναληφθούν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν έδωσα έμφαση σε αυτό γιατί αντιλαμβάνεστε ως Έλλην πολίτης, πάνω απ’ όλα θέλω να διασώσουμε ό, τι μας έχει απομείνει και αυτό μπορεί να γίνει έστω με το να λάβουν οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες τους και να σχηματίσουν σήμερα κυβέρνηση. Το ένα πολιτικό κόμμα δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες για λόγους ίσως ηλικίας ή διαφορετικότητας. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κάθονται και συζητούν τη στάση του ενός πολιτικού κόμματος, δεν θέλει- δεν θέλει. Δεν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή η πολιτική ζωή του τόπου να βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας ενός κόμματος και ενός συγκεκριμένου ποσοστού, που δεν είναι ποσοστό πλειοψηφικό ή αυτοδυναμίας. Είναι δικαίωμα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ να λέει δεν συμμετέχω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου