Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΜΕΣΩ ΔΕΘ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Γράφει ο Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος

(από το anatropi2020)
 
Στην εμφάνιση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα κριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του anatropi2020, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Ενώ η εκλογολογία "φουντώνει" και τα στελέχη της ΝΔ δηλώνουν "έτοιμα για κάλπες", ενώ οι υπουργοί δεν αποκλείουν πως μία τέτοια εξέλιξη "ίσως είναι στο μυαλό του Παπανδρέου", ο πρωθυπουργός και ο υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε εκλογικό σενάριο που θα τεθεί σε εφαρμογή, ανάλογα με τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό οικονομικό πεδίο. 
Το σενάριο προβλέπει επικοινωνιακή αντεπίθεση του Γ. Παπανδρέου με εξαγγελίες για "μείωση φορολογικών συντελεστών" (ήδη ο κ. Βενιζέλος άφήνει ανοικτή την επαναξέταση του θέματος της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση), με στόχο να αφαιρεθεί το μοναδικό, ίσως, επιχείρημα της ηγεσίας της ΝΔ που την διαφοροποιεί από την κυβερνητική πολιτική και, υπό το πρόσχημα της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, να οδηγηθεί η χώρα σε πρόσωρες εκλογές. 
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η κατάσταση στην Ευρώπη και παγκόσμια δυσχεραίνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόϊκας, ενώ θεωρείται απίθανο να καταστεί εφικτό να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 5 δις μέχρι το τέλος του έτους (η προεξόφληση εσόδων του ΟΠΑΠ, η μερική του αποκρατικοποίηση και η εγγραφή του εσόδου από την πώληση του 10% του ΟΤΕ, δεν ξεπερνούν, ως έσοδα, τα 1,7 δις). 
 
Οι αποκρατικοποιήσεις χωλαίνουν προ των διεθνών εξελίξεων που μειώνει αισθητά το ενδιαφέρον επενδυτών και ρίχνει τις τιμές, οπότε Παπανδρέου και Βενιζέλος γνωρίζουν πως στα τέλη του χρόνου, ή στις αρχές του 2012 τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Ένα "κρυφό χαρτί" προς τις κάλπες είναι, εξάλλου, και η πρόκληση- πρόσκληση της κυβέρνησης στη ΝΔ να ψηφίσουν τη νέα σύμβαση με 180 ψήφους στη Βουλή. Στην περίπτωση που η ΝΔ αρνηθεί, ο Γ. Παπανδρέου θα καταγγείλει τον Α. Σαμαρά ότι "απαρνείται την ευρωπαϊκή πολιτική της ΝΔ από τον ιδρυτή της μέχρι σήμερα" και θα προσφύγει στις κάλπες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου