Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Καταρρέει ο σχεδιασμός Μαξίμου




Συναγερμό στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προκαλέσει οι πιέσεις των αγορών υπό τους φόβους για την πορεία της οικονομίας τόσο της Ευρωζώνης όσο και των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της ΕΕ προτείνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανακοινώσουν νέα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης, όπως η αύξηση των διαθέσιμων πόρων του ΕFSF.



Η χτεσινή υποβάθμιση της πιστολιπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor's και οι συνεχιζόμενες πιέσεις σε Ιταλία και Ισπανία, προειδοποιούν την Ελλάδα πως ο Αύγουστος θα είναι δύσκολος, παρά τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής που έφεραν στα πρόσωπα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τα χαμόγελα.


Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα, καθώς οι πρόσφατες επιθέσεις σε οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου, δεν επιτρέπουν στην Ιταλία και την Ισπανία να δανείζουν την Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο απ' όσο οι ίδιες δανείζονται, με αποτέλεσμα όλη η πρόσφατη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να δοκιμάζεται λόγω των διεθνων κλυδωνισμών, ενώ τίθεται σε αμφισβήτηση και η εκταμίευση της 6ης δόσης του Σεπτεμβρίου.


Οι εξελίξεις "προβληματίζουν" για την 6η δόση


Όπως δημοσιεύει η "Αυγή", "ο πολιτικός χρόνος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αποδεικνύεται πολύ πυκνός. Οι αγορές αποδεικνύονται για μία ακόμη φορά γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες από τις Βρυξέλλες και την Ευρωζώνη".


Η διαπίστωση του υπουργού Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλου, πως, “ανάλογα με το κλίμα και τις συνθήκες, μπορεί η 6η δόση για την Ελλάδα να εκταμιευθεί με τους παλιούς όρους δανεισμού και όχι με τους καινούργιους”, είναι χαρακτηριστική του πώς αναλύουν στην κυβέρνηση την εξάπλωση του ντόμινο στην κρίση χρέους εντός της Ευρωζώνης.


Στόχος μια καλή... έκθεση


Όπως αναφέρει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδηθεί χρόνος και η τρόικα να γράψει μία έκθεση στην οποία μεν να γίνονται σοβαρές ενστάσεις αλλά να συστήνεται στα κράτη-μέλη να δώσουν τη δόση του Σεπτεμβρίου με την αιτιολογία του ελάχιστου χρόνου που έχει το νέο ουσιαστικά μνημόνιο για να αποδώσει. Η επιτυχία του εγχειρήματος ακόμη δεν έχει κριθεί, αποτελώντας το μέγιστο εθνικό μέτωπο που αφορά τη δόση του Σεπτεμβρίου αλλά και του νέου δανείου.


Οι λόγοι του προβληματισμού


Υπάρχουν όμως τρία σημαντικά προβλήματα και στο περιεχόμενο του υπό έγκριση δανείου των 109 δισ. ευρώ. Αρχικά, είναι αμφίβολη η επιτυχία του πακέτου αποκρατικοποιήσεων, ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μετέχει στο νέο δάνειο.


Δεύτερον, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο ρόλος του ΔΝΤ και του ύψους της συμβολής του. Σύμφωνα με τη "Realnews", οι διαφωνίες Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον "παγώνουν" τη συμφωνία για το χρέος, με το ΔΝΤ να ζητά νέο κούρεμα του χρέους.


Ενδεικτικό του κλίματος είναι το παρασκήνιο της θυελλώδους συνεδριάσεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θέτει σε κίνδυνο το νέο δάνειο, αλλά και οι παρασκηνιακές πιέσεις από την Ανγκελα Μέρκελ με στόχο πιο τολμηρή αναδιάρθρωση.


Τρίτον, η διαπραγμάτευση για τη μετακύλιση των ομολόγων είναι σε εξέλιξη και πλέον κορυφαία στελέχη παραδέχονται ότι εξελίσσεται σε νέα πηγή ανασφάλειας των αγορών που προεξοφλούν επέκτασή της σε άλλα κράτη-μέλη.


Καταρρέει ο σχεδιασμός Μαξίμου


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο οι επόμενες κινήσεις και ο σχεδιασμός της Αθήνας, καταρρέουν λόγω των πρόσφατων γεγονότων.


Κυβερνητικές πηγές μάλιστα, σύμφωνα με την "Αυγή" δεν αποκλείουν ο Γιώργος Παπανδρέου να πάει σε εκλογές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι, αν εξαπλωθεί στα σοβαρά η κρίση στην Ευρωζώνη κι αν συνεχίσουν να πιέζονται από τους κερδοσκόπους η Ισπανία και η Ιταλία, ο Γ. Παπανδρέου δεν θα μπορεί να δώσει “χρόνο στον χρόνο”, με την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.


Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη αναμένεται να οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης της τρόικας έναντι της κυβέρνησης.


Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου κρατά πλέον “μπλοκάκι” με τις εκκρεμότητες του κάθε υπουργείου και έχει απαιτήσει από όλους τους υπουργούς “να πατήσουν γκάζι”.


Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει συνολική απάντηση της Ευρώπης, που θα φτάνει στην ενιαία οικονομική διακυβέρνηση και στο ευρωομόλογο. Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι η πρόσφατη απάντηση του στην επιστολή Μπαρόζο, με την οποία ζητούσε θωράκιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.


Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκεται σε "ανοιχτή γραμμή" επικοινωνίας με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να διαχειριστούν εγκαίρως και όλες τις κρίσιμες οικονομικές "λεπτομέρειες", που έφερε το ντόμινο της κρίσης.


Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, στην Αθήνα, είναι έντονος ο προβληματισμός και ιλιγγιώδεις οι ρυθμοί αναζήτησης από κοινού με τους εταίρους μιας οριστικής λύσης προς την έξοδο της κρίσης.


Εγκυροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι φαίνεται πως ξυπνά και πάλι το τέρας της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν ληφθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις.


Η επιθέσεις "στραγγαλίζουν" το ΕΣΠΑ


Έντονος είναι και ο προβληματισμός για το εάν το νέο "τσουνάμι" και οι ιστορικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν από την Ευρώπη, αντί να ευνοήσουν και να αποδειχθούν σωτηρία, καταλήξουν σε συμπίεση των δυνατοτήτων των χωρών του Νότου και δη της Ελλάδας, "στραγγαλίζοντας" σε πρώτη φάση, το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων και του ΕΣΠΑ.


Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε υποστηρίζουν πως αυτά τα δυο σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις για μείωση της εθνικής χρηματοδότησης στα έργα που υλοποιούνται με κοινοτικά κονδύλια, θα μπορέσουν να φέρουν την ανάπτυξη στη χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου