Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ο Βενιζέλος ετοιμάζει την αποχώρηση του ΠαπανδρέουΣταθερός πολιτικός στόχος του Βενιζέλου είναι να καταστήσει συνένοχο τη ΝΔ στα «εγκλήματα» που γίνονται εις βάρος της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι η ιστορία έχει γυρίσματα και ο λαός θα ζητήσει αποκατάσταση του δίκιου.


Ωστόσο η πολιτική πρόταση συνενοχής να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση με 180 ψήφους, έχει και άλλες πολιτικές παρενέργειες.

Καταρχήν ο Βενιζέλος δεν είπε ότι θα το φέρει με 180, αλλά ότι είναι ανοικτό το θέμα – άρα τώρα βολιδοσκοπεί αντιδράσεις.

Επίσης ο Παπανδρέου δεν γνώριζε ότι ο Βενιζέλος θα προχωρούσε σε αυτή την πολιτική δήλωση – πρωτοβουλία, η οποία σε μία κανονική κυβέρνηση είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Αυτό που γνώριζε ο ΓΑΠ είναι την πάγια θέση του Βενιζέλου για ευρύτερες συναινέσεις σ’ αυτά τα θέματα. Επίσης ο Βενιζέλος θυμάται την απάντηση που του έδωσαν τότε υπουργοί: τι θα γίνει αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι; Απάντηση δεν έδωσε.

Ας δούμε, όμως, τα πολιτικά δεδομένα της συγκυρίας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση εν μέσω μίας διεθνούς κρίσης. Και τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει νέα μέτρα, με ορατό ενδεχόμενο το πολιτικό άστρο που Βενιζέλου να μετατραπεί σε «πεφταστέρι».

Άρα η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με 180 (που σημαίνει ψήφιση από τη ΝΔ) θα είχε πολλαπλά οφέλη για τον Βενιζέλο

-θα αποσοβούσε την πολιτική του καταστροφή

-θα επέβαλε τον εαυτό του ως τον πολιτικό ηγέτη της χώρας (έφερε την «συναίνεση», ανάγκασε τη ΝΔ να ψηφίσει)

-θα κέρδιζε πολιτικό κύρος επειδή θα έμενε πιστός και υλοποιούσε μία πολιτική του πρόταση

-η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ θα του απένειμαν τα εύσημα: έκανε αυτό που δεν κατάφερε ο Παπανδρέου

Όλα αυτά είναι το καλό σενάριο. Αν όμως ο Σαμαράς δεν ψηφίσει, τι γίνεται ; Παραδείγματος χάρη, η κυβέρνηση φέρνει τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή, δηλώνει ότι χρειάζονται 180 ψήφοι για να γίνει νόμος του κράτους και δεν συγκεντρώνονται οι 180. Προφανώς πέφτει η κυβέρνηση της οποίας απορρίφτηκε η νομοθετική πρόταση. Και γίνονται εκλογές. Και ο Βενιζέλος θα εμφανιστεί ως ο σωτήρας που θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ. Άρα φεύγει ο ΓΑΠ και γίνεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος.

http://anti-ntp.blogspot.com/2011/08/blog-post_4313.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου