Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

«Αυτοκτονία» το πρωινό τσιγάρο


Τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία το πολύ πρωινό κάπνισμα τονίζουν δύο νέες έρευνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, όσοι ανάβουν το πρώτο τσιγάρο πριν «ανοίξουν το μάτι», έχουν υψηλότατο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στον πνεύμονα, τον εγκέφαλο και τον τράχηλο. 
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά της ίσως αποβούν σωτήρια για άτομα υψηλού κινδύνου. «Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης διάφορων τύπων καρκίνου. Αλλά γιατί δεν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο;», διερωτάται στο άρθρο του ο υπεύθυνος της μελέτης Joshua Muscat, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Πεν στο Έρσι των ΗΠΑ. «Εκτιμώ ότι βάζοντας κάποια απλά όρια στο κάπνισμα, θα μπορούσαν να προληφθούν κάποιες από τις κακοήθειες», λέει ο ίδιος.


Ο καθηγητής Muscat και οι συνεργάτες του διερεύνησαν σε ποιες περιπτώσεις η εξάρτηση στη νικοτίνη, η οποία χαρακτηρίζεται από τη στιγμή που ανάβει κάποιος το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, ενέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, του εγκεφάλου και του τραχήλου (αυχένα και λαιμό), ασχέτως με τα πόσα τσιγάρα και κάθε πότε καπνίζει κάποιος. Στο πλαίσιο της μελέτης, η ανάλυση που αφορούσε τον καρκίνο του πνεύμονα περιελάμβανε 4.775 περιστατικά και 2.835 άτομα στην ομάδα ελέγχου, όλοι τους κανονικοί καπνιστές. 


Συγκρίνοντάς τους με καπνιστές που απολάμβαναν τη βλαβερή τους συνήθεια μία ώρα αφότου είχαν ξυπνήσει, είχαν 1,31 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, από αυτούς που κάπνιζαν μετά από 31 λεπτά έως και μια ώρα μετά την αφύπνιση. 


Επιπλέον, όσοι άναβαν τσιγάρο τα πρώτα 30 λεπτά, είχαν 1,79 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στον πνεύμονα. Η ανάλυση για τον καρκίνο του εγκεφάλου και του τραχήλου περιελάμβανε 1.055 άτομα που είχαν ήδη αναπτύξει τη νόσο και 795 άτομα ως ομάδα ελέγχου, όλοι με ιστορικό καπνιστή. Συγκρίνοντας τα άτομα και των δύο ομάδων που κάπνιζαν μία ώρα αφότου ξυπνούσαν, είχαν 1,42 φορές συχνότερη εμφάνιση των κακοηθειών στα συγκεκριμένα σημεία. Αυτοί που κάπνιζαν το πρώτο μισάωρο είχαν 1,59 φορές συχνότερη εμφάνιση καρκίνων εγκεφάλου και τραχήλου. 


Τα νέα δεδομένα έρχονται να τονίσουν την ανάγκη αποφυγής καπνίσματος αμέσως μετά το ξύπνημα. «Οι καπνιστές αυτοί έχουν στον οργανισμό τους υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης και πιθανότατα και άλλες τοξίνες που προέρχονται από τον καπνό και μπορούν να θεωρηθούν περισσότερο εθισμένοι στο κάπνισμα από όσους ανάβουν το πρώτο τσιγάρο μιάμιση ώρα μετά την αφύπνιση», σχολιάζει ο δρ Muscat.Ο ίδιος λέει πως ο τόσο ισχυρός εθισμός στη νικοτίνη είναι πιθανότατα ένας συνδυασμός γενετικών και ψυχολογικών παραγόντων και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «όσοι καπνίζουν μόλις ανοίξουν τα μάτια τους, βρίσκονται στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου. 


Αυτό που μπορούν να κάνουν εύκολα, εάν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα, είναι τουλάχιστον να περιμένουν μιάμιση ώρα από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν, ώστε να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις του καπνού στον οργανισμός τους.


Πηγή: http://newsvolos.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου