Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Παραχώρηση γης με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Τρία εκατομμύρια στρέμματα αζήτητων αγροτικών εκτάσεων του Δημοσίου πρόκειται να παραχωρηθούν με ευνοϊκούς όρους σε αγρότεςκαι κτηνοτρόφους, βάσει σχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Όπως αναφέρεται στα Νέα της Τρίτης, οι εκτάσεις θα διατεθούν με συμβάσεις διάρκειας 5-25 ετών και με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ το στρέμμα.

Προτεραιότητα θα έχουν οι νέοι αγρότες κάτω των 30 ετών.Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο περί τα τέλη Αυγούστου από τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη.

Στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή με την καλλιέργεια προϊόντων με ζήτηση, όπως αυτά που εντάσσονται στα αγροτικά καλάθια.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία μέσω της παραγωγής ζωοτροφών.

Τα προς ενοικίαση στρέμματα θα προκηρυχθούν από τις Περιφέρειες μέσω Διαδικτύου. Ο ενδιαφερόμενος θα πληκτρολογεί το ΑΦΜ, τα στοιχεία του θα διασταυρώνονται αυτόματα με τη βάση δεδομένων του μητρώου αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων και με βάση τα κριτήρια θα βαθμολογείται.

Όποιος από τους ενδιαφερόμενους πάρει την υψηλότερη βαθμολογία, σε αυτόν θα μισθώνεται η έκταση.

Μεταξύ των κριτηρίων που υπολογίζονται στη βαθμολογία είναι αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αν είναι έως 30 ετών, αν έχει μικρό κλήρο, αν διαθέτει πτυχίο κλπ.

Η αρχή θα γίνει από τους νομούς Σερρών, Έβρου και Αιτωλοακαρνανίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου