Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ...

Άλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Κίνα. Δικαστήριο της χώρας επέβαλε ποινές φυλάκισης σε επτά ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη πώληση τοξικών χημικών σε παραγωγούς χοιρινού κρέατος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Xinhua.

Δύο εβδομάδες πριν από την καταδικαστική απόφαση της Τρίτης κινεζικό δικαστήριο είχε επιβάλει αυστηρότερες ποινές -συμπεριλαμβανομένης της θανατικής με αναστολή- σε πέντε ανθρώπους που συμμετείχαν στην παραγωγή
και πώληση χοιρινού μολυσμένου με κλενμπουτερόλη, μία τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή άπαχου κρέατος.

Στους επτά καταδικασθέντες, οι οποίοι πωλούσαν κλενμπουτερόλη σε κτηνοτρόφους από το 2009, επιβλήθηκε πρόστιμο από 1.000 ως 28.000 γιουάν, μετέδωσε το Xinhua.

Το άπαχο κρέας έχει μεγάλη ζήτηση στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χοιρινού και επιτρέπει σε ορισμένους από τους κτηνοτρόφους να καταφεύγουν στη χρήση κλενμπουτερόλης. Αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο σε μεγάλες ποσότητες, η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μυϊκό τρέμουλο, ζαλάδα, πονοκεφάλους και γαστρικές διαταραχές.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι χοιρινό κρέας μολυσμένο με τη συγκεκριμένη ουσία πουλήθηκε σε οκτώ επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Χενάν, Σαντόνγκ και Τζιανγκσού.

Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, η εταιρία Henan Shuanghui Investment & Development, η μεγαλύτερη της χώρας στον τομέα της επεξεργασίας κρέατος, βρίσκεται μεταξύ εκείνων που πώλησαν το μολυσμένο χοιρινό.

Στην Κίνα είναι συχνό φαινόμενο τα διατροφικά σκάνδαλα. Το 2008, έξι παιδιά πέθαναν και περίπου 300.000 νόσησαν μετά από την κατανάλωση γάλακτος σε σκόνη, το οποίο είχε αναμιχθεί με μελαμίνη και διατίθετο από την εταιρεία Sanlu Group, η οποία στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση.

Η μελαμίνη μπορεί να προκαλέσει πέτρα στα νεφρά και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών, λιπάσματος, ακόμη και τσιμέντου. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα αζώτου, γεγονός που επιτρέπει τα επίπεδα πρωτεΐνης να εμφανίζονται υψηλότερα, όταν η τοξική αυτή ουσία προστίθεται στο γάλα ή σε ζωοτροφές.

Η Κίνα προχώρησε στην εκτέλεση δύο ανθρώπων που κρίθηκαν ένοχοι για το ρόλο τους στο διατροφικό σκάνδαλο με τη μελαμίνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου