Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Μεγάλο προβάδισμα ΕρντογάνΤο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, για τρίτη συνεχόμενη φορά, τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου στην Τουρκία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 13-27 Απριλίου από την εταιρεία Genar και δημοσιεύεται στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ. Σύμφωνα με αυτήν, το κόμμα ΑΚ 
Στην ίδια εφημερίδα είχε δημοσιευτεί στις 25 Απριλίου άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Metropoll, που έδινε ποσοστό μεταξύ 47-50% στο κόμμα του Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι στις δημοσκοπήσεις αυτές λαμβάνεται υπόψη το εκλογικό σύστημα της Τουρκίας, όπου οι ψήφοι των κομμάτων που συγκεντρώνουν ποσοστό μικρότερο του 10% στις εκλογές μοιράζονται στα πρώτα κόμματα.

Η σημερινή δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 25,2% στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και 11,9% στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) των Κούρδων μένει εκτός κοινοβουλίου, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 6,4%, κάτω δηλαδή από το όριο του 10%. Στο παρελθόν πάντως η στρατηγική του BDP ήταν να παρακάμπτει το όριο κατεβάζοντας ανεξάρτητους υποψηφίους.

Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα προωθήσει ένα νέο σύνταγμα, σε αντικατάσταση εκείνου που συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου