Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Σενάρια ελεγχόμενης πτώχευσης από το Spiegel

Άρθρο με τίτλο «Νομισματική Ένωση: Πολύ χειρότερα από ότι αναμενόταν» δημοσίευσε στο τελευταίο του τεύχος το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Οι αναλυτές Peter Muller, Christian Reiermann και Christoph Schult υποστηρίζουν ότι παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων για διάσωση του ευρώ η ισορροπία στην ελληνική οικονομία παραμένει ρευστή.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «δεν φαίνεται τέλος στην κρίση: Τα σημάδια πληθαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της». Ό,τι και αν σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να πέφτει στο κενό. Μέχρι τώρα καθεμία από τις προσδοκίες τους διαψεύδεται και η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο.

Ακόμη και το εύρος κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF περισσότερο εκφόβισε παρά καθησύχασε τις αγορές. Μετά από ένα χρόνο περιστολής των δαπανών και μεταρρυθμίσεων η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε χειρότερο στάδιο από ότι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Η κυβέρνηση της χώρας θεωρείται το ίδιο αφερέγγυα και δεν μπορεί να πείσει τις αγορές για τις προθέσεις της.

Οι αρνητικές εξελίξεις κάνουν αρκετούς υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να βλέπουν με συμπάθεια το σενάριο για «κούρεμα» χρέους. Το παραπάνω σενάριο προκάλεσε την αντίδραση του επίτροπου για τα δημοσιονομικά Όλι Ρεν που υποστήριξε ότι δεν επιτρέπεται να μιλάει κανείς δημοσίως για αναδιάρθρωση της Ελλάδας.

Την ίδια γραμμή έχει υιοθετήσει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Τρισέ. Όπως υποστηρίζει σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρούσε μείωση του χρέους, μία κρίση εμπιστοσύνης θα απειλούσε ολόκληρη τη νομισματική ένωση. Στην αντίπερα όχθη κινείται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε που θεωρεί υπερβολική και ελάχιστα αξιόπιστη την άποψη της ΕΚΤ απέναντι στις αγορές.

«Όποιος αρνείται την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες ότι από την αρχή του επόμενου έτους, όπως προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης, θα πρέπει να είναι σε ικανή φάση να απευθυνθούν στις αγορές». Καταλήγοντας τονίζει ότι «αυτό είναι ουτοπικό».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου