Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Εμβόλιο... από τη μύτη!

Ακόμα πιο αποτελεσματικό από το παραδοσιακό εμβόλιο της γρίπης φαίνεται να είναι ένα ρινικό σπρέι που ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες και το οποίο είναι πιθανό μια μέρα να το αντικαταστήσει.

Συνδυάζοντας το περιεχόμενο των παραδοσιακών εμβολίων κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, με μια φυσική ανοσοποιητική χημική ουσία, την ιντερλευκίνη-12, η οποία ενισχύει την προστατευτική δράση του προϊόντος, οι ερευνητές παρασκεύασαν το σπρέι το οποίο χορηγείται στον ασθενή από την μύτη με ψεκασμό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου Όλμπανι της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν πως το σπρέι αφενός αυξάνει την αντίσταση των ρινικών κοιλοτήτων στις μολύνσεις και αφετέρου σταματά ευκολότερα την μόλυνση πριν αυτή εδραιωθεί στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό, υπόσχεται καλύτερη προστασία έναντι μιας πιθανής πανδημίας, π.χ. από την γρίπη των χοίρων ή των πτηνών. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί δυνατό τα ρινικά σπρέι να είναι αρκετά αποτελεσματικά, γι’ αυτό ο εμβολιασμός με ένεση ήταν πάντα η προτιμώμενη μέθοδος.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι το ρινικό σπρέι προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι διαφόρων μικροοργανισμών, όπως ο ιός της γρίπης, το βακτήριο του πνευμονιόκοκου κ.α. Η αποτελεσματικότητα του σπρέι βασίζεται ιδιαίτερα στη δράση της ιντερλευκίνης-12, που ενεργοποιεί τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, οδηγώντας σε αύξηση των αμυντικών λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τους «εισβολείς».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου