Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΝΔ και ΟΝΝΕΔ στον καθαρισμό του Δέλτα Αξιού

Σε εθελοντικό καθαρισμό του παράκτιου τμήματος Χαλάστρας-Πέτρινου φυλάκιου συμμετέχει στις 17 Απριλίου 2011, ο Τομέας Περιβάλλοντος της Ν.Δ., αποδεχόμενος την πρόσκληση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Άμεση ήταν και η ανταπόκριση των προέδρων της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης (Στράτου Γρομπανόπουλου) και της ΝΟΔΕ Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (Κυριάκου Λαζού), στο αίτημα του Τομέα Περιβάλλοντος να λάβουν μέρος στην συγκεκριμένη εκδήλωση, μαζί με μέλη των αντίστοιχων οργανώσεων.


Η αναπληρώτρια τομεάρχης περιβάλλοντος Βίκυ Ευταξά δήλωσε σχετικά:

«Η συμμετοχή μας δηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ν.Δ. για την προστασία του περιβάλλοντος. Δηλώνει επίσης πόσο σημαντική θεωρεί η παράταξη, την γνωριμία των πολιτών με την περιοχή του  Δέλτα των τριών ποταμών και την ευαισθητοποίηση τους, για την προστασία ενός από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες ζωής της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Η ΝΔ ως κυβέρνηση  αναγνώρισε της σημασίας της συγκεκριμένης περιοχής, με την θεσμοθέτησή της ως Εθνικού Πάρκου και την δημοσίευση σε ΦΕΚ της αντίστοιχης ΚΥΑ. Ενέκρινε επίσης τον Κανονισμό Λειτουργίας του Φορέα και τον Κανονισμό Λειτουργίας Υπηρεσιών και Προσωπικού του Φορέα.. Τέλος εξασφάλισε την βιωσιμότητα του Φορέα και την χρηματοδότηση της περιοχής μέσω της ένταξης τους στα κοινοτικά προγράμματα ΕΠΠΕΡ & INTRREG III.

Δύο χρόνια μετά την κήρυξη της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο και 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή του ΠΔ θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου.

Το ΥΠΕΚΑ που τόσο «κόπτεται» για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει κάνει τίποτα για την φύλαξη της περιοχής . (4 φύλακες για 340.000 στρ.)

Αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι και η ποσοτική και ποιοτική μέτρηση των νερών του Αξιού, για τον οποίο δεν έχουμε κανένα στοιχείο και επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για διαχείριση υδάτινων πόρων και για διασυνοριακές πολιτικές.

Ευτυχώς υπεγράφει-πρόσφατα- από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης που επρόκειτο να μεταφερθεί η ΔΕΘ και να κατασκευαστεί ιπποδρομιακό κέντρο στο Καλοχώρι και επεστράφει στον Δήμο Δέλτα..

Ελπίζουμε να επικαιροποιηθεί και να προχωρήσει παλαιότερη μελέτη ανάπλασης των συγκεκριμένων εκτάσεων που γειτνιάζουν με την λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, ώστε να εξυγιανθεί η περιοχή και να αποδοθεί στους κατοίκους .»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου