Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΟΝΝΕΔ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ – Special Olympics 2011 « Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ »

Σε μια κοινωνία όπου κατά κανόνα επικρατεί το ατομικό συμφέρον, ο εθελοντισμός έρχεται να προσδώσει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας, η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά και η συλλογική δράση. Ως εθελοντισμός νοείται η προσφορά εργασίας σε τρίτους σε οργανωμένα πλαίσια με ελεύθερη βούληση, χωρίς χρηματική αμοιβή και με ειρηνικά μέσα.
Η σημασία του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία του ατομικισμού και της κατανάλωσης αποτελεί την ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία καθώς εκφράζει την κοινωνική ευθύνη του ενεργού πολίτη έναντι των συνανθρώπων του. Σκοπός του εθελοντισμού είναι η δραστηριοποίηση των πολιτών με μοναδική επιθυμία την ευημερία των συνανθρώπων μας, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα, χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα, οικονομικό ή άλλο. 
 
Ο Εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών, με στόχο την πρόοδο και εξέλιξη της κοινωνίας σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και αλληλεγγύης. Ο εθελοντισμός σημαίνει πάνω από όλα πράξεις και όχι λόγια. Οι ιδέες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης σήμερα έρχονται στο επίκεντρο όσο ποτέ άλλοτε, ως απαραίτητο στοιχείο για μια κοινωνία ζωντανή, υγιή και εξελισσόμενη. Μέσα στη παγκοσμιοποίηση και σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική εποχή χρειαζόμαστε την κοινωνία της εθελοντικής συμμετοχής. Ο εθελοντισμός είναι ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας, το μέσο για βελτίωση της ποιότητας ζωής και μια από τις μεγαλύτερες αξίες της ανθρωπότητας.

Tι μπορεί να οδηγήσει έναν πολίτη στο να γίνει εθελοντής. Οι εθελοντές είναι άτομα που τα χαρακτηρίζουν οι αξίες της ανιδιοτέλειας, του αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και της αγάπης προς τον συνάνθρωπό. Είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Είναι τα άτομα τα οποία ξεπερνούν τα όρια της πληρωμένης απασχόλησης και των τυπικών ευθυνών, με στόχο την προώθηση της ευημερίας για την κοινωνία αλλά και την προσωπική ευχαρίστηση. 
 
Από έρευνες που έγιναν, διαπιστώνεται ότι κάποιο άτομο που επιλέγει να γίνει εθελοντής το κάνει για τη συναισθηματική ικανοποίηση που απολαμβάνει όταν το έργο του αναγνωρίζεται κοινωνικά, αλλά και γιατί καλλιεργεί αρετές, όπως είναι η συναδελφικότητα, η συντροφικότητα και η φιλία, στοιχεία που τον κάνουν να αισθάνεται συναισθηματική πληρότητα , ευτυχία και χαρά.

Σε μια εποχή που η κρίση των αξιών και η κοινωνική αλληλεγγύη εξελίσσεται σε ένα ακόμη μέσο προσωπικής ματαιοδοξίας, , οι πολίτες δεν πρέπει να μένουν απαθείς και αδιάφοροι, ούτε και παθητικοί δέκτες. H ΟΝΝΕΔ Κέρκυρας παρακινεί τον κάθε πολίτη, και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους της Κέρκυρας, στην εθελοντική συμμετοχή τους, στην βοήθεια φιλοξενίας με το καλύτερο δυνατό τρόπο των αθλητών των Special Olympics κατά την διάρκεια παραμονής τους στην Κέρκυρα (20 - 24 Ιουνίου 2011). Η συλλογική δράση, η κοινωνική συμμετοχή, είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή αλλά στοχεύει στην ευημερία του συνόλου της κοινωνίας. 
 
Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου