Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ποια είναι η πιο καπιταλιστική χώρα στον κόσμο;



Τελικά όποιος είπε ότι η κρίση έφερε τα πάνω κάτω δεν το είπε ψέματα. Μια νέα παγκόσμια έρευνα έδειξε ότι το κόστος της οικονομικής κρίσης που περνά όλη η υφήλιος το τελευταίο χρονικο διάστημα δεν είναι μόνο η απώλεια εισοδήματος αλλά και η απώλεια υποστηρικτών του καπιταλισμού.

Κι αυτό, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, καταγράφεται πιο δραματικά, στη "μητέρα" του καπιταλισμού, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 2002 η συντριπιτκή πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνούσαν ότι ο κόσμος ήταν καλύτερος με το σύστημα της ελεύθερης αγοράς. Οχτώ χρόνια αργότερα όμως, το 2010, αυτή η δυναμική άρχισε να χάνει τα χρώματα της αφού οι υποστηρικτές μειώθηκαν. Έτσι πέρυσι, μόνο το 59% των Αμερικανών είχε την ίδια άποψη για την ελεύθερη αγορά, δηλαδή λίγο περισσότερο από το μέσο όρο του 54% και των 25 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα η κακή τύχη του καπιταλισμού είναι πιο ορατή ανάμεσα στους Αμερικανούς με εισόδημα κάτω των 20.000 δολλαρίων. Η υποστηρίξη τους στην ελεύθερη αγορά έπεσε από το 76% στο 44% μέσα σε ένα χρόνο.Η έρευνα έγινε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων GlobeScan δημοσιεύεται στον ECONOMIST . O πρόεδρος της εταιρείας Ντουγκ Μίλλερ δήλωσε για αυτά τα ποσοστά, ότι "η Αμερική ήταν το τελευταίο μέρος που θα περιμέναμε τέτοια απότομη μείωση εμπιστοσύνης στην ελεύθερη αγορά. Αυτά δεν είναι καλά νέα για την επιχειρηματικότητα".


Και τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ. Η κομμουνιστική Κίνα αρχίζει να "φλερτάρει" με τον καπιταλισμό και μάλιστα σε ποσοστά που ξεπερνούν την Αμερική. Για την ακρίβεια 68% των Κινέζων είναι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς σε σύγκριση με 66% που ήταν το 2002. Η Βραζιλία είναι στα ίδια επίπεδα με την Κίνα. Ενώ πρώτοι έρχονται οι Γερμανοί με υποστήριξη που αγγίζει το 69%. Ούτε συζήτηση βέβαια για τους Γάλλους, οι οποίοι όπως φαίνεται αρχίζουν να απεχθάνονται τον καπιταλισμό όπως ο διάολος το λιβάνι. Μόνο 6% των Γάλλων υποστηρίζουν δυναμικά την ελεύθερη αγορά, ένα ποσοστό που μειώθηκε κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες από το 8% που ήταν το 2002. Αν προσθέσει κανείς και τους Γάλλους που δεν βλέπουν με κακό μάτι τα οφέλη του καπιταλισμού τότε το ποσοστό φτάνει στο 30%, το οποίο πάλι είναι μειωμένο από το 42% που ήταν το 2002. Η γειτονική μας Τουρκία, άλλη μια "ιστορία επιτυχίας της ελεύθερης αγοράς" την ίδια χρονιά, το 2002, είχε το ίδιο ποσοστό με τους Γάλλους, το 2010 όμως μειώθηκε στο 27%. Από την υπόλοιπη Ευρώπη μόνο η Ισπανία φαίνεται να υποστηρίζει σταθερά την ελεύθερη αγορά, με ποσοστά που ανεβαίνουν από 37% το 2002 στο 51% ένα χρόνο πριν. Οι Ινδοί οι οποίοι στα χαρτιά τουλάχιστον είναι οι μεγάλοι νικητές της μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς φαίνεται να μην εντυπωσιάζονται από τα "καλά" του καπιταλισμού. Η υποστήριξη εκεί έπεσε στο 58% από 73%. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου