Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ο απόλυτος ποδοσφαιρικός σταρ Ντέιβιντ Μπέκαμ

Με το αστέρι πρώτου μεγέθους να έχει μόλις ανακοινώσει το οριστικό κρέμασμα των παπουτσιών του, ευκαιρία να θυμηθούμε την αχτύπητη καριέρα του εντός και εκτός γηπέδων.

Γιατί το φαινόμενο Μπέκαμ υπερβαίνει τα στενά ποδοσφαιρικά όρια, γινόμενος διασημότητα πρώτου βεληνεκούς σε παγκόσμια κλίμακα και μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες διεθνώς!



Ο μόνος άγγλος ποδοσφαιριστής που μετρά πρωταθλήματα σε 4 διαφορετικές χώρες, έμελλε ταυτόχρονα να γίνει και σύμβολο στην εθνική ομάδα της χώρας του: με περισσότερες από 115 συμμετοχές μέχρι σήμερα και αρχηγός για 6 ολόκληρα χρόνια, τα έργα του Μπέκαμ με τα εθνικά χρώματα δεν είναι εύκολο να περάσουν στα «ψιλά».

Και βέβαια είναι και τα 6 πρωταθλήματα, τα 2 κύπελλα και ο ένας τίτλος Τσάμπιονς Λιγκ που πήρε με την ομάδα της καρδιάς του, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνδέοντας την καριέρα του με την τύχη του θρυλικού κλαμπ.

Όσο για τις κατοπινές του μεταγραφικές περιπέτειες, ο «Μπεκς» είχε πάντα τον τελευταίο λόγο...

Πρώτα χρόνια



Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ γεννιέται στις 2 Μαΐου 1975 στο Λονδίνο ως το δεύτερο από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας της εργατικής τάξης: ο πατέρας του, Τεντ, εργάζεται ως ηλεκτρολόγος και η μητέρα του, Σάντρα, είναι κομμώτρια. Όλη η οικογένεια μάλιστα είναι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον μικρό Ντέιβιντ να μην έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίζει τη θρυλική ομάδα της Αγγλίας.

Ήδη από νεαρή ηλικία δείχνει το τεράστιο ταλέντο του στο ποδόσφαιρο, κατακτώντας το πολυπόθητο τρόπαιο στον μαθητικό αθλητικό διαγωνισμό Bobby Charlton Soccer Schools National Skills σε ηλικία 11 ετών! Οι αξιοσημείωτες επιδόσεις του δεν διαφεύγουν της προσοχής των σκάουτερ της Μάντσεστερ, με τους ιθύνοντες της ομάδας να τον δοκιμάζουν για το παιδικό τμήμα του κλαμπ. 



Σε ηλικία 16 ετών, ο νεαρός Μπέκαμ γίνεται δεκτός στην ακαδημία της Μάντσεστερ, εγκαταλείποντας το σπίτι του στο Λονδίνο και μετακομίζοντας στο αγγλικό λιμάνι. Δύο χρόνια αργότερα, εντάσσεται πλήρως στο δυναμικό της ομάδας και μέχρι το 1995, σε ηλικία 20 ετών, είναι πλέον βασικός στην 11άδα της Μάντσεστερ (το ποδοσφαιρικό του ντεμπούτο στην ομάδα το κάνει το 1992, σε ηλικία 17 ετών)...

Παγκόσμιος ποδοσφαιρικός αστέρας




Ο «Μπεκς» δεν χάνει χρόνο και αφήνει το στίγμα του στα ποδοσφαιρικά πράγματα της Πρέμιερ Λιγκ: ο δεινός σκόρερ γίνεται ο καλύτερος «μικρός» της Μεγάλης Κατηγορίας της Αγγλίας το 1997, ενώ τον επόμενο χρόνο μετατρέπεται σε έναν από τους ηγέτες της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το νταηλίκι του μέσα στο γήπεδο και η εξωτερική του εμφάνιση του εξασφαλίζουν ταυτόχρονα καλές εξωγηπεδικές προοπτικές, υπογράφοντας παχυλά διαφημιστικά συμβόλαια: το 1998, ο Μπέκαμ «καθαρίζει» περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια από διαφημιστικές συμφωνίες, με το συμβόλαιό του με την Adidas να του αποφέρει φυσικά τη μερίδα του λέοντος. 

Η φίρμα «Μπέκαμ» θα έβλεπε τον εαυτό της να εκτοξεύεται σε εμπορική αξία όταν γνώρισε τη Βικτόρια Άνταμς, μέλος του περίφημου γκρουπ Spice Girls, το 1997. Οι δυο τους ερωτεύονται κεραυνοβόλα και τον Μάρτιο του 1999 φέρνουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, έναν γιο που ονομάζουν Μπρούκλιν Τζόζεφ. Δύο μήνες αργότερα, ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια ενώνονται με τα ιερά δεσμά του γάμου σε μια βασιλική τελετή 800.000 δολαρίων σε κάστρο έξω από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας.



Μέσα στα γήπεδα, ο Μπέκαμ δεν χαρίζεται σε κανέναν. Το 1999 οδηγεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση των πάντων: πρωτάθλημα, κύπελλο Αγγλίας και το υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι δικά της! Χάρη μάλιστα σε δικό του γκολ στο τελευταίο κυριολεκτικά λεπτό εναντίον της Ελλάδας το 2001, προκρίνει την εθνική ομάδα της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Την ίδια χρονιά, υπογράφει την παραμονή του για τρία χρόνια στη Μάντσεστερ, με το παχυλό του συμβόλαιο να ανέρχεται σε 22 εκατομμύρια δολάρια.

Ο χρόνος ωστόσο που θα περνούσε στη Μάντσεστερ έμελλε να αποδειχθεί πολύ πιο σύντομος απ' όσο είχε ενδεχομένως προβλέψει: το 2003 τον «κλέβει» η Ρεάλ Μαδρίτης με ένα συμβόλαιο-«μαμούθ», γεγονός που φέρνει ταυτόχρονα στο φως το ολοένα και βαθύτερο ρήγμα του με τον προπονητή της ομάδας, σερ Άλεξ Φέργκιουσον. 



Η μετακίνηση του Μπέκαμ στην ισπανική πρωτεύουσα χαιρετίζεται από τους οπαδούς της Ρεάλ ως τρομερή επιτυχία, την ίδια στιγμή που η ταινία «Κάν' το όπως ο Μπέκαμ» τον συστήνει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού... 


Μετακόμιση στην Αμερική



Το αυξανόμενο πάθος της Αμερικής με τον Μπέκαμ θα έδινε τέλος στη δεκαετία της απόλυτης ευρωπαϊκής του κυριαρχίας το 2007, όταν ο κορυφαίος μπαλαδόρος μετακινείται στις ΗΠΑ για να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο με τους L.A. Galaxy. Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται στο αστρονομικό νούμερο των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον ίδιο να γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του αμερικανικού πρωταθλήματος!

Το βαρύ όνομα του Μπέκαμ δίνει αυτομάτως αίγλη στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ένα όχι ιδιαίτερα δημοφιλές σπορ στις ΗΠΑ: μέσα σε 48 ώρες από την ανακοίνωση της μεταγραφής του στους Galaxy, περισσότερα από 5.000 εισιτήρια διαρκείας της ομάδας κάνουν φτερά. Ταυτόχρονα, η μουσική καριέρα της Βικτόρια Μπέκαμ γνωρίζει μια δεύτερη άνθηση στην Αμερική, με τις πιέσεις της ίδιας να έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο στην απόφαση του «Μπεκς» να εγκαταλείψει την Ευρώπη. 

Οι μέρες του ωστόσο στο αμερικανικό πρωτάθλημα δοκιμάζονται από τραυματισμούς: κάκωση συνδέσμων στο γόνατο κατά την πρώτη του σεζόν στο Λος Άντζελες και απώλεια της ευκαιρίας να συμμετάσχει στο Μουντιάλ του 2010 από τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα. 

Η οικογενειακή του ευτυχία ωστόσο επεκτείνεται: τον Ιούλιο του 2011 το ζευγάρι, έχοντας ήδη τρεις γιους, υποδέχεται την πρώτη του κόρη.



Το 2012, ο Μπέκαμ κεφαλαιοποιεί την ποδοσφαιρική του δόξα εγκαινιάζοντας τη σειρά εσωρούχων του για λογαριασμό της H&M. Οι πωλήσεις εκτοξεύονται στα ύψη και 6 τρίμετρα αγάλματά του στήνονται στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο ως μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας! 


Επιστροφή στην Ευρώπη 



Το 2008, μετά την επιτυχία του με τα εθνικά χρώματα της Αγγλίας, φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν για ενδεχόμενη επιστροφή του στην Ευρώπη. Στις 30 Οκτωβρίου, η Μίλαν ανακοινώνει τον Μπέκαμ ως δανεικό για έναν χρόνο, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αντιδράσεις. Παρά την έλλειψη φυσικής κατάστασης του 33χρονου Άγγλου, οι επιδόσεις του Μπέκαμ κρίνονται ικανοποιητικές. 

Το τέλος της αγωνιστικής σεζόν θα τον βρει ωστόσο να επιστρέφει στους Galaxy, καθώς οι δύο ομάδες δεν τα βρήκαν μεταγραφικά. Τον Νοέμβριο του 2009, ο αστέρας θα επιστρέψει και πάλι στο Μιλάνο ως δανεικός για την αγωνιστική σεζόν 2009-2010, ενώ κατόπιν επιστρέφει στους Galaxy, με τους οποίους κατακτά το αμερικανικό κύπελλο την ίδια χρονιά. 



Μετρώντας μια σειρά από επιτυχίες με την αμερικανική ομάδα στα επόμενα χρόνια, ο Μπέκαμ επιστρέφει και πάλι στην Ευρώπη το 2013: στα τέλη Ιανουαρίου ανακοινώνεται το 5μηνο συμβόλαιό του με την Παρί Σεν Ζερμέν, μέχρι το τέλος δηλαδή της τρέχουσας ποδοσφαιρικής χρονιάς...


Ανακοίνωση της οριστικής του απόσυρσης



Πρόσφατα, στις 16 Μαΐου 2013, λίγες μόλις μέρες μετά την κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος με τη νέα του ομάδα, ο 38χρονος Μπέκαμ ανακοίνωσε το κρέμασμα των παπουτσιών του, δίνοντας τέλος στην 21χρονη εκπληκτική του καριέρα. 

«Δεν θα είχα πετύχει ό,τι κατάφερα μέχρι σήμερα χωρίς την οικογένειά μου. Είμαι ευγνώμων για τη θυσία των γονέων μου, που με έκανε να συνειδητοποιήσω τα όνειρά μου», δηλώνει ο Μπέκαμ για να συνεχίζει: «Χρωστώ τα πάντα στη Βικτόρια και τα παιδιά, που μου έχουν δώσει την έμπνευση και την υποστήριξη για να μπορώ να παίζω σε τέτοιο υψηλό επίπεδο για τόσο πολύ χρόνο ... Είμαι τυχερός που έχω πραγματοποιήσει τα παιδικά μου όνειρα».

Το 2013, ο Μπέκαμ έγινε ο πλουσιότερος αθλητής της Αγγλίας, με τις ετήσιες απολαβές του να ξεπερνούν τα 46 εκατομμύρια δολάρια... 

Κληρονομιά και στατιστικά



Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας έχει κατακτήσει 19 σημαντικά τρόπαια στην καριέρα του, την ίδια στιγμή που έχει πουλήσει 10 εκατομμύρια φανέλες με το όνομά του! Όσο για τη διεθνή του παρουσία με τα εθνικά χρώματα της χώρας του από το 1996-2009, μέτρησε 17 γκολ σε 115 ματς. 

Ο Μπέκαμ κατέκτησε επίσης 6 πρωταθλήματα με τη Μάντσεστερ (1995-96, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2000-01, 2002-03) και 1 τίτλο Champions League (1998-99), το πρωτάθλημα Ισπανίας με τη φανέλα της Ρεάλ το 2006-07, το πρωτάθλημα Γαλλίας με την Παρί φέτος (2012-13), 2 κύπελλα Αμερικής με τους Galaxy (2011 και 2012), 2 κύπελλα Αγγλίας (1995-96, 1998-99), το ισπανικό Super Cup (2003) καθώς και το Διηπειρωτικό με τη Μάντσεστερ το 1999! 

Και επειδή κάποιες φορές οι αριθμοί μιλούν καθαρά, ας δούμε μια σειρά ακόμα από στατιστικά που τον αφορούν: 

Ο «Μπεκς» ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης της χρονιάς 1998-99, τη χρονιά που η Μάντσεστερ κατέκτησε το τριπλ, ενώ είναι ο μόνος βρετανός μπαλαδόρος που κατέκτησε πρωταθλήματα σε 4 διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Γαλλία) και σκόραρε σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα (κατά της Κολομβίας το 1998, της Αργεντινής το 2002 και του Ισημερινού το 2006)!

Μιλώντας για βρετανικά ρεκόρ, έγινε ο πρώτος Άγγλος που ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές στο Champions League (107).

Όσο για τις κόκκινες κάρτες, μετρά 9 στο ενεργητικό του, με πλέον περίφημη την αποβολή του στο ματς με την Αργεντινή στη φάση των 16 του Μουντιάλ του 1998. 



Και τώρα το «ζουμί»: ο «Μπεκς» έχει σκοράρει συνολικά 111 γκολ σε 641 ματς πρωταθλήματος και Champions League στην καριέρα του, την ώρα που έχει σερβίρει 147 ασίστ! Όσο για το «προϊόν» Μπέκαμ, υπολογίζεται ότι από την πώληση αθλητικών ειδών που έφεραν το όνομά του εισπράχθηκαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια! 

Τι απολαβές πήρε από την Παρί Σεν Ζερμέν; Μηδέν! Αποφάσισε να δωρίσει τα χρήματα του συμβολαίου του σε αγαθοεργίες για παιδιά...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου