Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

«Η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο»

Καταιγισμός δημοσιευμάτων στο γερμανόφωνο Τύπο για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.
«Η Μέρκελ δεν θα αφήσει στην τύχη του έναν συντηρητικό πρόεδρο στην Κύπρο», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ενώ, αναφερόμενη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τον Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνει: «Ο άνθρωπος δεν εξωράισε τίποτα και παρόλα αυτά συγκέντρωσε το 45% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Αυτή είναι μια καθαρή ψήφος. Δείχνει ότι πολλοί Κύπριοι γνωρίζουν ότι η άρνηση των μεταρρυθμίσεων είναι η λάθος συνταγή. Από την πλευρά των αριστερών αντιπάλων ο ένας έπαιξε το χαρτί του λαϊκισμού και ο άλλος προσπάθησε να πάρει ψήφους με αντιευρωπαϊκά συνθήματα».

Η Tageszeitung του Βερολίνου αναφερόμενη στις εκλογές στην Κύπρο και στο ρόλο της Αριστεράς γράφει: «Μπορεί κανείς να κατηγορήσει για πολλά την Αριστερά στην Κύπρο. Για την κρίση των τραπεζών όμως στη Λευκωσία που μετατράπηκε σε κρίση του κράτους δεν φέρει καμία ευθύνη. Αυτό που κυριάρχησε στις εκλογές είναι το ερώτημα ποιόν μπορούν να εμπιστευθούν και ποιός θα ήταν ικανός να φέρει σωτήριες πιστώσεις στη χώρα για τις τράπεζες και το κράτος. Και εκεί επέλεξαν αυτόν που έχει τις καλύτερες διασυνδέσεις με την Ευρώπη γενικότερα και ειδικότερα με την καγκελάριο Μέρκελ, και αυτός ήταν ο συντηρητικός Νίκος Αναστασιάδης».

Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει: «Οι Ελληνοκύπριοι αποφάσισαν σε ποσοστό 45,5% υπέρ του συντηρητικού Αναστασιάδη. Πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές. Ελπίζει να καταφέρει να πάρει 5% επιπλέον από τους άλλους αντιπάλους. Θέλει να κάνει ένα βήμα προς την τρόικα, η οποία αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε αυτοί να εξασφαλίσουν τη βοήθεια των δις και στο τέλος η Κύπρος να μην χρεοκοπήσει. Η κρίση χρέους είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις. Τώρα είναι η ευκαιρία να πιέσουν τους Ελληνοκύπριους να υπογράψουν μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους».

Η Westfälische Nachrichten σημειώνει: «Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο. Στην υπόθεση της ευρωκρίσης έχει επιστρέψει μια σχετική ηρεμία. Μετά το σοκ με την Ελλάδα υπερτερεί ο φόβος να δημιουργηθεί και πάλι ένα βαρέλι δίχως πάτο. Επιπλέον στις ακτές του νησιού της Αφροδίτης υπάρχουν αναξιοποίητα αποθέματα φυσικού αερίου. Κανείς στην ΕΕ δεν θέλει να τα αφήσει στα χέρια άλλων. Και πόσο μάλλον στη Ρωσία η οποία – λόγω της κατάστασης στη Συρία- θα αναλάμβανε ευχαρίστως, για γεωστρατηγικούς λόγους, αυτό το ρόλο στη Μεσόγειο».

Τέλος, η Welt επισημαίνει: «Ο νέος νικητής των εκλογών δεν θα πρέπει να ξεχνάει το κύριο θέμα που απασχολεί την Κύπρο: την υπόθεση της τουρκικής κατοχής. Υπό τον πρόεδρο Χριστόφια το θέμα της επανένωσης ήταν πάρα πολύ στο προσκήνιο, τόσο που κανείς μόνο ευκαιριακά ασχολούνταν με την οικονομική κρίση. Τώρα η ανάγκη για χρήματα έρχεται τόσο πολύ στο προσκήνιο που μπορεί να παραβλεφθούν οι κίνδυνοι σε σχέση με τον τουρκικό βορρά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου