Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τα κέρδη της Ελλάδας από την επίσκεψη Ολάντ


Antonis-Samaras-Francois-Hollande
Η δημόσια στήριξη του Γάλλου Προέδρου προς τη χώρα μας και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την προώθηση των επενδυσεων στην Ελλάδα προκάλεσαν την ικανοποίηση της Αθήνας που μετά την Αγκελα Μέρκελ βλέπει και τον δεύτερο ισχυρό πόλο της Ευρωπαικής Ενωσης να στέκεται στο πλευρό της.
Το άριστο κλίμα που επικρατεί παραδοσιακά στις σχέσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας επαναβεβαιώθηκε και σε αυτές τις συναντήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά να ευχαριστεί δημόσια τον κ. Ολάντ για τη στήριξη που παρείχε διαχρονικά η Γαλλία στη χώρα μας.  Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε όμως  και το βαρύ τίμημα που πληρώνει με θυσίες ο Ελληνικός λαός σε ύφεση και σε ανεργία, που, όπως τόνισε, δεν έχουν σε αυτόν τον τόπο ιστορικό προηγούμενο.
Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ εξέφρασε ανοιχτά τον σεβασμό του για τις θυσίες του ελληνικού λαού επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται για 6η συνεχή χρονιά σε ύφεση την ώρα που η ανεργία μεταξύ των νέων φτάνει το 60% και το ΑΕΠ έχει συρικνωθει κατά 25%. ” Καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες. Πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και φυσικά και έπρεπε να γίνουν θυσίες. Έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία, για να πετύχει τους στόχους της” δήλωσε  ο κ. Ολάντ ο οποίος και στη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά επεσήμανε την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση, αλλά και μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας, που θα καταστήσουν λιγότερο οδυνηρή την προσαρμογή και θα θωρακίσουν την κοινωνική συνοχή.
Ο κ. Ολάντ ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και δεν είναι τυχαίο ότι
δεν έκρυψε το έντονο ενδιαφέρον του για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα αλλά και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για γαλλικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους  τομείς της  ενέργειας, τις κατασκευές, τις μεταφορές, την άμυνα και  τη διαχείριση υδάτινων πόρων.” Ηρθα  εδώ στην Αθήνα, για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα, και αυτό είναι συμφέρον και της Ελλάδας, αλλά και της Γαλλίας” δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος επισημαίνοντας πως  πολλές γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονταν και δραστηριοποιούνται  στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και η ευημερία στην Ελλάδα ήταν κάτι που στήριξε αυτές τις επιχειρήσεις.
Το  ενδιαφέρον των Γάλλων επιχρειρηματιών εστιάζεται κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Ηδη ξεκίνησαν συζητήσεις για τα ενεργειακά με έμφαση στο 17% της ΔΕΗ που προβλέπεται να πουληθεί ενώ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Χίλτον το ενδιαφερον επικεντρώθηκε και στις μεταφορές (ΕΡΓΟΣΕ- Καστέλι), στους αυτοκινητοδρόμους ενώ η εταιρία Suez  όπου ήδη κατέχει ποσοστό στην ΕΥΑΘ φαίνεται να ενδιαφέρεται και για την ΕΥΔΑΠ. Μιλώντας στους Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες ο κ. Ολάντ τόνισε πως ενθαρρύνει ι τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Μάλιστα τόνισε πως μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις είναι ήδη τοποθετημένες στην Ελλάδα αλλά μπορούν να διευρύνουν τις επενδύσεις τους ή και να γίνουν νέες επενδύσεις από μεσαίου μεγέθους   γαλλικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να υπάρξει ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα.
Ουσιαστική ήταν η στήριξη του κ. Ολάντ και στο θέμα της ΑΟΖ καθώς χαρακτήρισε μια ευκαιρια για την Ελλάδα και για την Ευρώπη την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για συνεκμεταλλευση των κοιτασμάτων με την Ελλάδα. Ειχε προηγηθεί η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Αντώνη Σαμαρά πως η Αθήνα θα πράξει τα δέοντα βασιζόμενη στο δίκαιο της θάλασσα.
 Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ολάντ προσφέρθηκε να δανείσει στην Αθήνα δύο φρεγάτες και πέντε αεροσκάφη.  Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν όμως δημοσιεύματα που θέλουν αυτή την ενέργεια να συνδέεται με την ανακήρυξη της ΑΟΖ από την ελληνική πλευρά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου