Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Task Force:Κι όμως κάτι αλλάζει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει τη θέληση να αλλάξει και αυτό φαίνεται κυρίως από τον προϋπολογισμό. Παρ όλες τις δυσκολίες μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια''. Το Ίδρυμα Heinrich Böll που πρόσκειται στους Πράσινους, διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα συζήτηση με τον τίτλο «Τι θα γίνει με την Ελλάδα;». Καλά λόγια είχε να πει ο Γενς Μπάστιαν από την Task Force.


Εδώ και δυόμιση χρόνια η μόνιμη επωδός που ακουγόταν για την Ελλάδα είναι πως η χώρα ούτε θέλει ούτε μπορεί να αλλάξει.
Εδώ όμως και μερικές εβδομάδες οι τόνοι έχουν πέσει και σημειώνεται στροφή ακόμα και από την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία στο παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική.
Μπορεί σίγουρα να κρύβονται πολιτικοί υπολογισμοί από πίσω, αλλά δεν θα μιλούσε θετικά αν δεν είχε κάπου να βασιστεί.
Αυτό διαπιστώνει και ο Γενς Μπάστιαν από την Task Force, ο οποίος μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Heinrich Böll, στο Βερολίνο.
Ο Γενς Μπάστιαν είναι μέλος της λεγόμενης ομάδας κρούσης της Κομισιόν στην Ελλάδα.

Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα....

Ο Γενς Μπάστιαν διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει τη θέληση να αλλάξει και αυτό φαίνεται κυρίως από τον προϋπολογισμό.
Παρόλες τις δυσκολίες μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια:
«Για πρώτη φορά υπάρχει διαφάνεια και μια ροή πληροφοριών, όπου οι υπηρεσίες από μόνες τους καταφέρνουν να υπάρχει διαφάνεια: Ποια είναι η δυναμική των εξόδων στον προϋπολογισμό; Ποιος ξοδεύει; Είναι σωστό; Όταν γίνονται δημόσιες αναθέσεις έχουν τηρηθεί οι νόμοι;».

Στη τμήμα ‘αδιαφάνεια’ ανήκει και το Εθνικό Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα το κράτος να μην ξέρει τι του ανήκει και τι όχι.
Ο Γενς Μπάστιαν δεν παρέλειψε να εξηγήσει στην εκδήλωση για την Ελλάδα στο Βερολίνο και τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις μια και πολλές από τις εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν επιδοτούνταν από το ελληνικό κράτος, πρακτική που αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τώρα η κατάσταση θα πρέπει να ξεκαθαριστεί.
Σύμφωνα με τον Γενς Μπάστιαν, η Task Force βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάτι αλλάζει και στην Τρόικα

Όσο για το μέγα θέμα της φοροδιαφυγής και των προβληματικών μηχανισμών είσπραξης φόρων, ο γερμανός ομιλητής δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να κλείσει μια συμφωνία με την Ελβετία:
«Είμαστε λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Εκεί κάτι σίγουρα κινείται. Διαπιστώνουμε πως υπάρχουν κινήσεις κεφαλαίων από Έλληνες που παίρνουν τα κεφάλαιά τους από την Ελβετία, διότι καταλαβαίνουν ότι κάτι θα πρέπει να κάνουν μια και έρχεται ο νόμος».

Αλλά και στον τομέα των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ κάτι κινείται.
Από τα 20 δις ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα το διάστημα 2007-2013 έχουν απορροφηθεί ήδη τα 8 δις.
Τα υπόλοιπα 12 δις προβλέπονται για διάφορα προγράμματα που θα διασαφηνιστούν και με τη βοήθεια της Task Force.

Τέλος, ο Γενς Μπάστιαν επισημαίνει πως δεν αλλάζει μόνο η Ελλάδα αλλά και η Τρόικα:«Η Τρόικα αλλάζει και αυτή. Μαθαίνουν. Πολλά δεν τα καταλαβαίνουν ακόμα. Πάντα προειδοποιώ να μην βλέπουμε την Τρόικα σαν κάτι ομοιογενές. Τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε σαφές πως εντός της Τρόικας υπάρχουν τεράστιες αντιπαραθέσεις και διαφορετικές προτεραιότητες».

Πηγή Deutsche Welle

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου