Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

«Καμπανάκι» για αποχώρηση και άλλων μεγάλων εταιρειών από την Ελλάδα

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική στην επιχειρηματικότητα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν πολιτικές αντιστάσεις στις μετακινήσεις της έδρας τέτοιου μεγέθους εταιρειών (όπως η ΦΑΓΕ και η Coca Cola Hellenic)».

 Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΑΕ & ΕΠΕ), ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερες από 700 από τις μεγαλύτερες σε τζίρο επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ στην Ελλάδα και τονίζει ότι και άλλες μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος και, για το λόγο αυτό, προσπαθούν να δείξουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από αγορές εκτός της χώρας, αναφέρει το protothema.gr

«Όλες οι μεγάλες εταιρείες θα φύγουν από την Ελλάδα, εάν συνεχιστεί επί μακρόν η αστάθεια του οικονομικού τοπίου» υποστηρίζει ο Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ.

Και υπογραμμίζει: «Η κίνηση της Coca-Cola Hellenic αποτελεί μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση διαφοροποίησης δραστηριοτήτων, πέραν της μητρικής αγοράς, όπως και η κίνηση της ΦΑΓΕ και αντανακλούν τη σφοδρότητα της κρίσης, που πλήττει την Ελλάδα».

»Πρόκειται για μεγάλο χτύπημα, το οποίο δέχεται η ήδη βαθύτατα τραυματισμένη ελληνική οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές θα παύσουν να παρέχουν αμέσως ή εμμέσως πόρους, μέσω της φορολογίας, κλπ, στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας».

«Όσο για τις εγκαταστάσεις τους, που, όπως δηλώνουν θα παραμείνουν στην Ελλάδα, υπάρχει έντονος ο φόβος ότι σταδιακά θα κλείνουν τις μονάδες τους, αφήνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους. Τελικά, φαίνεται ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας δεν έχει αποσοβήσει στη συνείδηση του επιχειρηματία τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, ενώ, παρά τα όσα ευαγγελίζονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων με υπηρεσίες μίας στάσεως και λοιπές παρόμοιες δράσεις, η Ελλάδα παραμένει αφιλόξενη όχι μόνο για νέες, αλλά και για τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις» υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ.

Ο Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ επισημαίνει ακόμη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που «ευαγγελίζονταν» οι κυβερνώντες, δεν έχουν αποδώσει σε τίποτε άλλο, παρά μόνον σε κλείσιμο επιχειρήσεων, υψηλότατη ανεργία, σκληρή φορολόγηση, ελλείψει άλλων εσόδων και σε εξαθλίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, γενικότερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου