Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Γιατί τα μπαλόνια με ήλιο δεν είναι καλά


Σίγουρα ξετρελαίνουν τα παιδιά και για πολλούς ανθρώπους αποτελούν βασικό στοιχείο των πάρτυ, ωστόσο τα μπαλόνια με αέριο ήλιο σύντομα ενδέχεται να ανήκουν στο παρελθόν.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Tom Welton, καθηγητής στο κολλέγιο Imperial του Λονδίνου, οι παγκόσμιες ελλείψεις σε ήλιο κρούουν το καμπανάκι ότι το στοιχείο αυτό θα έπρεπε να χρησιμοποιείται πολύ πιο συντηρητικά.
Εκτός από το να γεμίζει πολύχρωμα παιδικά μπαλόνια, το ήλιο χρησιμοποιείται για την ψύχρανση των μεγάλων μαγνητών στους μαγνητικούς τομογράφους, τα ιατρικά μηχανήματα που παρουσιάζουν ακριβείς εικόνες για το τι συμβαίνει στο σώμα του ασθενούς.
«Δεν θα ξεμείνουμε από ήλιο σήμερα όμως, αν δεν λάβουμε μέτρα, σε 30 με 50 χρόνια θα έχουμε σοβαρά προβλήματα», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως το ήλιο αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για τους μαγνητικούς τομογράφους και πως η χρήση του στα μπαλόνια είναι εξοργιστική.
Το ήλιο βρίσκεται σε μεγάλα βάθη στο υπέδαφος και συνήθως εξάγεται ως παραπροϊόν κατά τις εξορύξεις φυσικού αερίου.
Το πρόβλημα είναι ότι τα αποθέματα του αερίου είναι περιορισμένα και η ζήτηση ολοένα αυξάνεται με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της εξάντλησης να είναι ορατός.
Πριν δυο χρόνια, με αφορμή σοβαρών ελλείψεων σε ήλιο, ο Αμερικανός επιστήμονας Robert Richardson, βραβευμένος με Νόμπελ, ζήτησε την κοστολόγηση ενός μπαλονιού με ήλιο στα 60 δολάρια έτσι ώστε να μειωθεί η ζήτηση.
«Αυτή την περίοδο υπάρχει έλλειψη», δήλωσε ο Doug Thornton, διευθυντής του Βρετανικού Συνδέσμου Συμπιεσμένων Αερίων.
«Αυτό οδήγησε σε άνοδο των τιμών για δυο χρόνια, αν και υπολογίζουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν και πάλι καθώς νέα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν στη Ρωσία. Όμως δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές για την προμήθεια του αερίου», τόνισε.
Την αύξηση των πιέσεων στα αποθέματα ηλίου και τη συνεπακόλουθη έκρηξη τιμών επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα και ο Σύνδεσμος Βρετανικών Μπαλονιών.
Πηγή:econews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου