Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ποιος είναι ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης που αντιστέκεται στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων


Ο Αντώνης Μανιτάκης (1944) είναι Έλληνας διαπρεπής καθηγητής Συνταγματικού δικαίου και υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην κυβέρνηση Πικραμμένου και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κυβέρνησης Σαμαρά.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και το 1982 εξελέγη καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, τον διαδέχθηκε στην έδρα του Συνταγματικού στη Σχολή που φοίτησε και από την οποία αποφοίτησε.
Δίδαξε, επί τριάντα πέντε έτη, Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτειολογία, Συνταγματικές Ελευθερίες και Δικαστικό Έλεγχο της Συνταγματικότητας των Νόμων στο προπτυχιακό και στο Μεταπτυχιακό επίπεδο. Διετέλεσε,επίσης, Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών. Υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια: Montpellier, 1987 (France), Paris X, 1989,Rome "La Sapienza" (Italy), 1994, Nantes, 2002 και Visiting research fellow in Princeton University, 1998-99. Δίδαξε από το 2004 έως το 2010 στα θερινά σεμινάρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Μονπελιέ (Montpellier) σε θέματα Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.
To 2007 Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας που απονέμεται στη μνήμη «Ξανθόπουλου-Πνευματικού», και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Άσκησε καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και υπήρξε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι, επίσης, Πρόεδρος του πανεπιστημιακού Ομίλου συνταγματολόγων «Αριστόβουλος Μάνεσης», από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Διεύθυνε επί μία οκταετία το διμηνιαίο περιοδικό «Σύνταγμα» 1996-2004 (εκδ. Αντ. Σάκκουλας). Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει μαζί με τη διδακτορική του διατριβή, 16 Μονογραφίες και 123 πρωτότυπες μελέτες στην ελληνική και γαλλική γλώσσα. Είναι επιμελητής 7 συλλογικών τόμων και διευθύνει επιστημονική σειρά στο εκδοτικό οίκο Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 16 τόμοι, στους οποίους περιλαμβάνονται διδακτορικές διατριβές και άλλες πρωτότυπες μονογραφίες.
Δημοσιεύει τακτικά άρθρα και σχόλια στον ημερήσιο και περιοδικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, τύπο.
Στις 17 Μαΐου 2012 διορίστηκε υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Στις 21 Ιουνίου, μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου