Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κρανίδι, το ελληνικό… Λιχτενστάιν

Αδυναμία δηλώνουν οι φορολογικές αρχές για να ελέγξουν τις 184 offshore εταιρείες στο Κρανίδι.

Στο υπουργείο Οικονομικών σηκώνουν τα χέρια ψηλά, υποστηρίζοντας πως η αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου έχει μείνει μόνο με δύο υπαλλήλους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.Οι υποθέσεις με τις 184 offshore στο Κρανίδι, όπως και ακόμη 200.000 ανοικτές φορολογικές υποθέσεις, παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου, επομένως ο χρόνος πιέζει για να προλάβει να γίνει ο έλεγχος των συγκεκριμένων υποθέσεων. 

Με αυτά τα δεδομένα σχεδιάζεται παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 τον χρόνο παραγραφής των χρήσεων 2000-2006.

Στη λίστα που είχε συντάξει το ΣΔΟΕ με τις 184 offshore, οι εταιρείες εμφανιζόταν να έχουν ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην κατοχή τους χωρίς να έχουν πληρώσει τον ετήσιο φόρο ακινήτων.

Είναι ενδεικτικό πως εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ έχει στην κατοχή της ακίνητα των οποίων η αξία προσεγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

Οι offshore εκπροσωπούνταν κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μικροεπαγγελματίες ή ακόμα και ανεπάγγελτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από αυτούς βρέθηκε να εκπροσωπεί 6 εταιρείες και ένας αγρότης εκπροσωπούσε συνολικά 14 εταιρείες.

Το ΣΔΟΕ έστειλε τον φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου, η οποία έπρεπε να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο η ΔΟΥ Ναυπλίου απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο δήλωσε ότι αδυνατεί να ελέγξει τις 184 εταιρείες, ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Προκειμένου να «αποσυμφορηθεί» η ΔΟΥ Ναυπλίου, ο υφ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ενημέρωσε τη Βουλή ότι βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου και λοιπών φορολογιών όλων των ανέλεγκτων χρήσεων 161 offshore εταιρειών.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός πως σχεδόν δέκα μήνες μετά τη σύνταξη του καταλόγου με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι έχουν χρέη που υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ ο καθένας, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να εισπράξει μόλις 19 εκατ. ευρώ από τα 13 δισ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου