Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟ 28% ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Ρεπορτάζ : Λεωνίδας Λιάμης
(από την Ημερησία)


Ελληνικών συμφερόντων εξακολουθούν να είναι σχεδόν μία στις τρεις ξένες άμεσες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, ιστορικά, στην Αλβανία, αναδεικνύοντας τη χώρα μας, παρά τη βαθιά οικονομική ύφεση που...

 
βιώνει, το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή για την αλβανική οικονομία, υποσκελίζοντας ακόμη και την Ιταλία. 
Η κατάταξη αυτή μάλιστα, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και στο προσεχές μέλλον, αφού το ρεύμα της «μετανάστευσης» ελληνικών επιχειρήσεων προς τη γειτονική χώρα δεν έχει κοπάσει, αυξάνοντας περαιτέρω το ύψος του ελληνικού επενδυμένου κεφαλαίου στην τοπική οικονομία.
«Το σύνολο των ελληνικών επενδεδυμένων κεφαλαίων στην Αλβανία ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις να αντιπροσωπεύουν περί το 28% των συνολικών ξένων άμεσων επενδύσεων στην οικονομία της χώρας, καθιστώντας την Ελλάδα τη μεγαλύτερη επενδύτρια χώρα», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας της Αλβανίας, Neritan Alibali.
Προσκεκλημένος, προ ημερών, σε εκδήλωση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, ο Αλβανός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι βασικοί τομείς στους οποίους εντοπίζεται η μεγαλύτερη δραστηριότητα εκ μέρους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Αλβανία, «είναι ο τραπεζικός, η κινητή τηλεφωνία, η ένδυση και η τεχνολογία», για να προσθέσει πως η αλβανική πλευρά ζητά ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου των μετάλλων.
Μεγάλες δυνατότητες
«Οι συνθήκες μας ωθούν, μας υποχρεώνουν, θα έλεγα, να συνεργαστούμε ακόμη πιο πολύ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, για να συμπληρώσει, ακόμη, πως «είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η αλβανική οικονομία είναι υγιής και έτοιμη για τη δημιουργία ενός πιο σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο νομικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης, αλλά και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση». Περαιτέρω, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν στην πορεία για την υλοποίηση του αγωγού TAP, τονίζοντας την εξαιρετική σημασία που έχει για την Ελλάδα και την Αλβανία η δημιουργία του αγωγού, δεδομένου ότι «δημιουργείται ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή».
Ενίσχυση παρουσίας
Για ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αλβανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dashor Dervishi. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, μέσα στον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αυξητική τάση στην παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, γεγονός που το απέδωσε στο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στη γειτονική χώρα.
Παράλληλα, όμως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως καταγράφεται και επιστροφή αλβανικών οικογενειών στην πατρίδα τους. «Μπορεί η Αλβανία να παρουσιάζει ανάπτυξη, ωστόσο, αισθανόμαστε και εμείς την κρίση, αν και όχι άμεσα», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως σε τούτη την κρίσιμη στιγμή είναι περισσότερο από ποτέ πιο έντονη η ανάγκη για ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών, που τους ενώνουν η γεωγραφία και η ιστορία τους.
«Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία και η παρουσία μας εδώ εγγυάται τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Την ανάγκη τόνωσης των εξωστρεφών χαρακτηριστικών των εγχώριων επιχειρήσεων σημείωσαν στις παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας (ΟΕΣΘ), Νίκος Τζίκας, όσο και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας. Μάλιστα ο κ. Τζίκας κατέθεσε και σχετική πρόταση για τη διοργάνωση, άμεσα, επιχειρηματικής αποστολής Θεσσαλών επιχειρηματιών στην Αλβανία, την οποία έκαναν δεκτή οι εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου