Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

«Βροχή» τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ

Βροχή πέφτουν τα πρόστιμα της Τροχαίας στους οδηγούς το πρώτο οκτάμηνο του 2012, με τις κλήσεις για σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως η παραβίαση σηματοδοτών, η χρήση κινητού τηλεφώνου και η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης να αυξάνονται σε ποσοστό άνω του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


Αν και ο κόσμος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αψηφούν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και να οδηγούν εκτός ορίων ρισκάροντας να πιαστούν στα δίχτυα της Τροχαίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, που δημοσιεύει το Έθνος, αύξηση σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει και ο αριθμός των κλήσεων που κόπηκαν για επικίνδυνους ελιγμούς και παραβίαση του δακτυλίου.

Ο διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Δημήτρης Παπαναγιώτου, αποδίδει την αύξηση του αριθμού των παραβάσεων σε δύο σημαντικές αιτίες.

Περισσότεροι έλεγχοι
Η πρώτη είναι η αύξηση της δύναμης της Τροχαίας στους δρόμους της πρωτεύουσας κατά περίπου 25%. Η δεύτερη αιτία σχετίζεται ευθέως με την οικονομική κρίση.

Ο ταξίαρχος Δημήτρης Παπαναγιώτου λέει ότι «στην Αθήνα κυκλοφορούν λιγότερα αυτοκίνητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η μείωση του αριθμού των οχημάτων σημαίνει ότι γίνονται περισσότερες παραβάσεις αφού, για παράδειγμα, ο οδηγός αισθάνεται πιο άνετα να περάσει με κόκκινο ή να αγνοήσει τα σήματα της Τροχαίας.

Η οικονομική στενότητα της πλειονότητας των πολιτών αποτυπώνεται και στις κλήσεις που κόπηκαν για ανασφάλιστα οχήματα ή οχήματα που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο. «Για ανασφάλιστα οχήματα κόπηκαν 19.266 κλήσεις, ενώ άλλες 10.754 κλήσεις κόπηκαν σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό, που δείχνει ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα ποσά που απαιτούνται» εκτιμά ο κ. Παπαναγιώτου. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου