Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τα τρικ της χαμηλής φορολόγησης των καλλιτεχνών

Τη διετία 2008-2009 διάσημοι τραγουδιστές, τα λεγόμενα «πρώτα ονόματα» της νυχτερινής Αθήνας φέρονται -σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων» να έπαιρναν τη βραδιά 8.000 μέχρι 12.000 ευρώ (μαύρα, στο χέρι), ενώ για μεγαλύτερο αριθμό τραγουδιστών το πραγματικό (σύμφωνα με τα στοιχεία ανθρώπων που γνωρίζουν τον χώρο) νυχτοκάματο ήταν 5.000-6.000 ευρώ.


Έτσι, το εβδομαδιαίο εισόδημα σταρ της πίστας μπορούσε να φθάνει και τα 48.000 ευρώ, το μηναίο τα 192.000 ευρώ και το ετήσιο τα 960.000 ευρώ! Ποσά που δεν φέρεται να έχουν δηλωθεί από τους περισσότερους από τους τραγουδιστές της λίστας των ελεγκτικών υπηρεσιών. 

Οι υπολογισμοί αυτοί είναι μετριοπαθείς, αφορούν κυρίως καλλιτέχνες πίστας -καθώς στις μουσικές σκηνές οι αριθμοί είναι κατά πολύ μικρότεροι- και δεν περιλαμβάνουν συναυλίες και έκτακτες εμφανίσεις. 

Ακόμη και για καλλιτέχνες που δεν εργάστηκαν σε νυχτερινά κέντρα, αλλά είχαν «συναυλιακή δραστηριότητα» (η κόσμια ονομασία για τις λεγόμενες αρπαχτές του καλοκαιριού) σε πολλές δεκάδες πιάτσες ανά την Ελλάδα, τα αντίστοιχα εισοδήματα είναι της τάξης των 8.000 έως 10.000 ευρώ ανά συναυλία και για τα μεγάλα ονόματα έως και 25.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2010, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα συναυλιακά.

Μεγάλο όνομα του λαϊκού τραγουδιού που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, φέρεται να δήλωνε νυχτοκάματο 4.000 ευρώ μέχρι το 2009 και 2.000 μέχρι πέρυσι, όταν το πραγματικό ήταν σχεδόν το διπλάσιο. Από την άλλη, κάποιοι δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα στις ελληνικές Αρχές καθώς έχουν ιδρύσει οffshore εταιρείες με έδρα στην Κύπρο -και σε άλλες χώρες- ώστε να μην πληρώνουν υψηλό φόρο στο ελληνικό κράτος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα συνολικά κέρδη τους στην Ελλάδα κάποιοι καλλιτέχνες εξακολουθούν μέσω των οffshore να αποδίδουν φόρο 5%-10% στο ελληνικό Δημόσιο (ανάλογα με τον τύπο της υπεράκτιας εταιρείας). 

Η ακίνητη περιουσία κάποιων καλλιτεχνών βρίσκεται επίσης σε οffshore, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη φορολόγησή της.

Σημειώνεται ότι αρκετοί καλλιτέχνες, εκτός από την προσωπική φορολογική δήλωση στην οποία δηλώνουν μόνο τα προσωπικά έξοδα, περνούν τις αμοιβές τους μέσω εταιρειών προσωπικών ή μη, που δεν βρίσκονται στη λίστα του ΣΔΟΕ. 

Δεν είναι άλλωστε κρυφό, όπως εξήγησε στην εφημερίδα παραγωγός συναυλιών, ότι πολλοί διοργανωτές συναυλιών καλούνται να καλύψουν με τιμολόγια της παραγωγής και άλλα παραστατικά τους σταρ της συναυλίας, ώστε να φτάσει ένα ποσό, μεγαλύτερο από το αναφερόμενο, στα χέρια τους. Με τη σειρά τους οι καλλιτέχνες φέρονται να δηλώνουν το επίσημο ποσό και να το συμψηφίζουν -εν μέρει- με τα έξοδα στους ισολογισμούς της εταιρείας τους, μέσω της οποίας εισπράττουν. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου