Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η διάκριση των εξουσιών… τελείωσε


Ο Μοντεσκιέ ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε πρώτος τη διάκριση των εξουσιών, και από την εποχή του μέχρι και σήμερα, κάθε σοβαρό κράτος το οποίο ήθελε να λογίζεται ως δημοκρατικό, τήρησε μέχρι κεραίας τις διδαχές του σημαντικού Γάλλου.

Που να το φανταζόταν λοιπόν ο Μοντεσκιέ, ότι στην Ελλάδα του 2012, ένας Υπουργός Δικαιοσύνης και μάλιστα κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν περισσότερα του ενός κόμματα, θα ζητούσε την αντικατάσταση δυο εισαγγελέων, οι οποίοι ενόχλησαν πρόσφατα το ένα από τα κόμματα αυτά. Και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του.
Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου λοιπόν, έκανε αυτό που απεύχονταν όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν στη διάκριση των εξουσιών, ως θεμέλια λίθο της Δημοκρατίας. Και, με πεντασέλιδο υπόμνημά του προς το Ανώτατο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ζήτησε την αντικατάσταση του Γρηγόρη Πεπόνη και του Σπύρου Μουζακίτη, των δυο οικονομικών εισαγγελέων οι οποίοι κατήγγειλαν πρόσφατα παρεμβάσεις στο έργο τους.
Η ενέργεια του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στο δικαστικό σώμα, όσο και στον πολιτικό κόσμο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηλιτεύουν τη στάση του.
Σημειώνεται ότι το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης έρχεται μόλις μερικές μέρες μετά τη «βόμβα» του Γρηγόρη Πεπόνη να ζητήσει την αποστολή στη Βουλή του φακέλου με την υπόθεση του παραποιημένου ελλείμματος του 2009, διερευνώντας τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου