Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μαλαούι: Τις ξεγύμνωσαν γιατί φορούσαν παντελόνιΣχεδόν 2.000 γυναίκες διαδήλωσαν στο Μπλαντάιρ, τη μεγαλύτερη πόλη του Μαλάουι, διαμαρτυρόμενες γιατί τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι συμπατριώτες τους τις γύμνωναν δια της βίας επειδήφορούσαν παντελόνι. "Πρέπει να πούμε όχι στις προσβολές που υφίστανται οι γυναίκες", δήλωσε η αντιπρόεδρος Τζόις Μπάντα, που εξήγησε ότι ήθελε


"να δείξει την αλληλεγγύη της" προς τα θύματα. Ντυμένη με ένα μακρύ, λευκό φόρεμα, η Μπάντα ενώθηκε με το πλήθος των γυναικών οι οποίες χόρευαν υπό τους ήχους του τραγουδιού του Μπομπ Μάρλεϊ "No Woman No Cry". Μερικές γυναίκες φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα "Ειρήνη", άλλες είχαν γράψει τη φράση "Έμπορε, αγοράζω από εσένα κι εσύ με γδύνεις;".

Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης πολλά μέλη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Την Τετάρτη οι αστυνομικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν 15 "αλήτες", πλανόδιο πωλητές ή νεαροί άνεργοι, που τρομοκρατούσαν όσες γυναίκες φορούσαν παντελόνι, γδύνοντας και ληστεύοντας τις, στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε.

Ο πρόεδρος Μπίνγκου ουα Μουταρίκα διαβεβαίωσε την Πέμπτη τις γυναίκες ότι "μπορούν να φορούν ότι θέλουν", σημειώνοντας μάλιστα ότι το παντελόνι τις προστατεύει περισσότερο από τη φούστα.

Την περίοδο της δικτατορίας του Καμούζου Μπάντα οι γυναίκες του Μαλάουι δεν είχαν το δικαίωμα να φορούν παντελόνι. Η απαγόρευση αυτή ίσχυε για πολλά χρόνια, μέχρι το 1994.

"Οι γυναίκες θέλουν να ξαναβρούν την αξιοπρέπειά τους (...) Δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών", είπε η Σεόντι Γουάιτ, μία από τις οργανώτριες της σημερινής διαδήλωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου