Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Εξόπλισε το bar του σπιτιού σου με τα σωστά εργαλεία

 
Φτιάξαμε έναν μικρό οδηγό για να έχεις όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία για να δημιουργείς τα ποτά σου.
 
Από το να αγοράσεις ένα μπουκάλι ποτού μέχρι να το σερβίρεις στο ποτήρι σου στην σωστή αναλογία και μορφή είναι μια αρκετά μεγάλη διαδικασία. Οκ, αν είσαι τύπος που απλά βάζεις πάγο στο ποτήρι και πίνεις όλα τα ποτά straight, τότε οκ ίσως και να μην σε ενδιαφέρει ο παρακάτω οδηγός.
Αν όμως θες το bar του σπιτιού σου να είναι πλήρως εξοπλισμένο – όχι για να εντυπωσιάζεις τους καλεσμένους σου – αλλά για να τους περιποιείσαι όπως οφείλει κάθε οικοδεσπότης, τότε πρέπει να αποκτήσεις τουλάχιστον μερικά από τα παρακάτω αντικείμενα.
Αφού σου δώσαμε έναν οδηγό για τα ποτήρια που θα έπρεπε να έχεις στο bar σου, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για εκείνα τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να φτιάχνεις κοκτέιλ αλλά και να σερβίρεις τα υπόλοιπα ποτά με τον σωστό τρόπο. Ώστε κάθε συνταγή που βρίσκεις online να είναι εφικτή στα όρια του δικού σου απόλυτα προσωπικού bar.

To Boston shaker

 
Ο βασιλιάς των shaker, κυρίως επειδή είναι το πιο στυλάτο κομμάτι που μπορείς να έχεις στο bar σου. Ιδιαίτερα εύκολο στο να προσθέτεις υλικά και να έχεις πλήρη επίβλεψη του κοκτέιλ σου. Δύο κομμάτια. Ένα μεταλλικό σκεύος και ένα mixing glass. Οποιοδήποτε κοκτέιλ (που χρειάζεται shaker) μπορεί να δημιουργηθεί σε αυτό το shaker. Μπορείς πάντα αντί για το Boston να περιοριστείς (λόγω κόστους) και σε απλά μεταλλικά shaker. Αλλά αν επιλέξεις να πάρεις ένα Boston Shaker, πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις και ένα strainer. Τα απλά μεταλλικά shaker έχουν το δικό τους strainer.

Το strainer

 
Απαραίτητο κυρίως όταν θες να σουρώσεις από ένα Boston Shaker ένα κοκτέιλ που χτύπησες με πάγο. Πάρα πολλά είναι εκείνα τα κοκτέιλ που τα φέρνεις με πάγο στην επιθυμητή θερμοκρασία αλλά μετά θες να τα σερβίρεις σε ένα martini glass ας πούμε. Φυσικά χωρίς τον πάγο και οτιδήποτε άλλο (κουκούτσι, φλείδα) μπορεί να έχει παραπέσει.

Οι μεζούρες

 
Δεν είσαι σε βρετανική pub για να κρεμάσεις τα μπουκάλια ανάποδα με μιά μεζούρα ώστε με ένα πάτημα να βγάζεις τη μεζούρα στο ποτήρι. Εσύ χρειάζεσαι απλά είτε κάποια jiggers είτε κάποιου άλλου είδους μεζούρες. Τα jiggers είναι διπλές κωνικές μεζούρες ώστε να βάζεις τη σωστή δόση σε κάθε κοκτέιλ και να μην ξεφεύγεις. Προφανώς και μπορείς να μετράς και αλλιώς τα oz και τα ml αλλά ένα set με jigger θα σε βολέψει πάρα πολύ.

Τα pourers

 
Όχι φοβερά απαραίτητο αν δεν πρόκειται να κάνεις πολύ συχνή χρήση, τα pourers διευκολύνουν τη ροή του ποτού. Ειδικά όμως όταν δουλεύεις με μεζούρες και συγκεκριμένες ποσότητες, το pourer σε ένα μπουκάλι θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στο να μην χάνεις ποτό και να μην σερβίρεις παραπάνω από όσο χρειάζεται, πράγμα που συμβαίνει πολύ συχνά.

Το Bar spoon

 
Φυσικά και μπορεί να λειτουργήσει ως τέλειο εργαλείο για να ανακατεύεις ένα ποτό, ειδικά εκείνα τα κοκτέιλ που δεν πρέπει να χτυπηθούν σε shaker. Αλλά η μεγαλύτερή του χρησιμότητα είναι σε εκείνα τα κοκτέιλ που τα φτιάχνεις σε layers. Εκείνα τα κοκτέιλ που πρέπει το ένα ποτό να μπαίνει πάνω από το άλλο. Το κουτάλι σε βοηθάει να σταματάς τη γρήγορη ροή του ποτού που θα κατέστρεφε το αποτέλεσμα καθώς θα ανακάτευε τα ποτά. Ενώ με το κουτάλι μπορείς απλά να “ακουμπήσεις” το ένα ποτό πάνω στο άλλο στο ποτήρι σου.

Το Bar blender

 
Πολλά κοκτέιλ, ειδικά εκείνα με τα φρούτα, χρειάζονται οπωσδήποτε ένα blender για να χτυπηθούν και να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιείς το blender που έχεις και στην κουζίνα σου αν φτιάχνεις ένα daquiri το εξάμηνο αλλά αν θες να εξοπλίσεις σωστά το bar σου, οφείλεις να έχεις και ένα blender. Μόνο για αυτή τη δουλειά.

Το Zester

 
Δεν θα βρεις πάρα πολλά bar στην Αθήνα να έχουν ένα σωστό Zester. Οπότε θα μου πεις γιατί να το έχεις στο σπίτι σου. Για να κόψεις μια σχετικά μεγάλη φλείδα από το εξωτερικό του λεμονιού, οκ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα οποιοδήποτε ξεφλουδιστήρι ή ένα μαχαίρι. Αλλά για να φτιάξεις ωραίο λεπτό γαρνίρισμα για τα κοκτέιλ σου, χρειάζεσαι το zester. Πρόσεχε όταν περνάς το zester από το φρούτο (το λεμόνι, το πορτοκάλι ή το lime) να το κρατάς πάνω από το ποτήρι ώστε τα έλαια του φρούτου να πέσουν στο ποτήρι για να δώσουν ακόμα καλύτερο άρωμα στο ποτό σου.

Μαχαίρι για φρούτα

 
Είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις ένα μικρό μαχαίρι ειδικό για τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσεις στα κοκτέιλ σου. Είτε απλά θες να κόψεις ένα lime σε κομμάτια για να λιώσεις στο ποτήρι είτε απλά να κόψεις τα φρούτα σου πριν τα βάλεις στο blender, πρέπει το μαχαίρι σου να είναι αρκετά κοφτερό ώστε να κάνεις την δουλειά σου χωρίς να λιώνεις τα φρούτα, αφαιρώντας τους χυμούς τους στον πάγκο αντί για το ποτό.

Το Muddler

 
Ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα από τότε που ο Έλληνας ανακάλυψε τα Mojito και τις Caipirinha, το muddler χρησιμοποιείται με υπερβολικό ζήλο από τους barmen της χώρας. Λανθασμένα κιόλας πολλές φορές μιας και οι περισσότεροι βάζουν όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι και τα λιώνουν αλύπητα. Υπάρχουν τόσο ξύλινα όσο και κεραμικά muddlers, με τα ξύλινα της PUG να έχουν και ωραίο σχεδιασμό και ιδανικό μέγεθος.

Ο παγοθραύστης

 
Πολλά από τα κοκτέιλ σου θα χρειαστούν θρυμματισμένο πάγο. Αυτό το απλό σχετικά εργαλείο θα σε βοηθήσει να θρυμματίζεις τον πάγο σου πριν τον χρησιμοποιήσεις στο shaker ή κατευθείαν στο κοκτέιλ σου.
Online μπορείς να βρεις πολλές προσφορές για σετ τα οποία περιέχουν περισσότερα από ένα εργαλεία, ώστε να σου έρθει οικονομικά το όλο πακέτο. Όπως αυτό της Kegworks, αυτό της Oggi ή και αυτό από το Cocktail Crush.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου