Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αλίμου για τις συγκοινωνίες

Με έκπληξη παρακολουθούν οι πολίτες του Αλίμου την διαρκή υποβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών στο Δήμο μας, καθώς στην  κατάργηση πολλών λεωφορειακών γραμμών ήρθε να προστεθεί και η αραίωση σε πολλά  δρομολόγια.



Πριν ακριβώς έναν χρόνο καταργήθηκε η γραμμή 113 με την δικαιολογία ότι η επιβατικότητα ήταν μικρή, ενώ κάλλιστα με μικρές τροποποιήσεις στο  δρομολόγιο της εν λόγω γραμμής όπως είχαν προτείνει διάφοροι φορείς του δήμου το ζήτημα αυτό θα είχε εύκολα λυθεί.


Πριν περίπου 8 μήνες καταργήθηκαν οι λεωφορειακές γραμμές 108 και 103 με την αρχικώς ορθή δικαιολογία,  πως θα ενισχύονταν οι γραμμές 109 και 141 αντίστοιχα που εκτελούν την ίδια διαδρομή μέχρι το κοντινότερο μετρό και όχι μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Η σκέψη είναι σωστή καθώς η χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύεται όμως  οι κάτοικοι του Αλίμου δεν είδαν καμία αύξηση στην συχνότητα των γραμμών 109 και 141.


Ένα εξάμηνο πριν, άγνωστο για ποιο λόγο, η αφετηρία της γραμμή Β2 που εξυπηρετούσε  τις  ανάγκες των περιοχών πέριξ της Λεωφόρου Αλίμου ,μεταφέρθηκε στο παλαιό δυτικό αεροδρόμιο χωρίς να εξυπηρετεί πλέον σχεδόν κανέναν. 


Το αποκορύφωμα ,όμως, συνέβη μία εβδομάδα ακριβώς πριν, στις 23/7 όταν και η γραμμή 141 που κατέβαινε την Αλίμου μεταφέρθηκε και αυτή στο παλαιό δυτικό αεροδρόμιο. Με αυτή την κίνηση μεγάλες περιοχές του δήμου μας (Παλαιός Άλιμος , Λόφος Πανί, Κυθηρίων, Τρουμπάρι)  έμειναν χωρίς καμία σύνδεση με την παραλία εν μέσω μάλιστα καλοκαιριού ,καθώς και με την κεντρική αγορά Θουκυδίδου και με το δημαρχείο.


Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια με τα οποία γίνονται όλες αυτές οι τροποποιήσεις χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Αντίθετα διαπιστώνουμε πως αντί να δίνονται κίνητρα για την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε μια εποχή σφοδρής οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής κρίσης,  γίνονται κινήσεις για να αποτραπεί η χρήση τους.


Εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα, τεράστιο  ζήτημα θα υπάρξει και για τις μετακινήσεις των μαθητών από Σεπτέμβρη  καθώς το μουσικό σχολείο που εξυπηρετεί πολλές περιοχές μένει με ελάχιστη συγκοινωνιακή κάλυψη ενώ το 1ο και 4ο Λύκεια Αλίμου που εξυπηρετούν μαθητές από τον Παλιό Άλιμο τον Λόφο Πανί και την περιοχή Κυθηρίων  μένουν απομονωμένα από τις κατοικίες των μαθητών. 


Προτείνουμε, επομένως, τον άμεσο επανασχεδιασμό του δικτύου συγκοινωνιών του δήμου μας με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων-συλλόγων της πόλης με βασικό άξονα τα εξής κριτήρια:


  • Εξυπηρέτηση των λεωφορειακών γραμμών για τα μέσα σταθερής τροχιάς
  • Αποφυγή χρήσης ΙΧ μέσα στην πόλη με σύνδεση των αγορών (Δωδεκανήσου και Θουκυδίδου), του δημαρχείου και της παραλίας
  • Προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των σχολείων και των ΚΑΠΗ του δήμου

Εμείς θα σταθούμε κοντά σε κάθε προσπάθεια  βελτίωσης των αστικών συγκοινωνιών και θα αντισταθούμε στην εικόνα παρακμής και υποβάθμισης που αυτές παρουσιάζουν στον Άλιμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου