Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Υπερυπουργείο από την τρόικα

Η τρόικα έφυγε, ολοκληρώνοντας τον ενδιάμεσο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας για τη δόση του Σεπτεμβρίου, η πανίσχυρη Τασκ Φορς του Ολι Ρεν... έρχεται για να μείνει.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Ελευθεροτυπία», ο λόγος για την πρώτη -στην ιστορία της Ε.Ε.- ομάδα δράσης για κράτος-μέλος που στελεχώνεται με γοργούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες, ενώ, παράλληλα, με βροχή επιστολών, διαμορφώνονται οι όροι εποπτείας και οι αρμοδιότητές της, οι οποίες θα είναι εξαιρετικά διευρυμένες και στους δύο πυλώνες δράσης της: την εφαρμογή του Μνημονίου σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.



«Τεχνική βοήθεια»
Η Κομισιόν επιχειρεί διακαώς μέσω στελεχών της να δώσει την εντύπωση ότι πρόκειται για εντατική και διευρυμένη «τεχνική βοήθεια» που έχει απόλυτη ανάγκη η Αθήνα, ώστε να εφαρμόσει ένα τόσο σύνθετο Μνημόνιο. Ωστόσο, στην πράξη, πρόκειται για ένα πανίσχυρο όργανο που θα έχει αρμοδιότητα να «προτείνει» μέτρα και παρεμβάσεις.

Μάλιστα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη καλοβλέπουν αυτή την εξέλιξη. «Είναι απώλεια κυριαρχίας, αλλά και ένας τρόπος να καμφθούν ισχυρές αντιδράσεις ομάδων συμφερόντων που καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγων.

Η ισχύς της ομάδας φαίνεται από την ηγεσία της. Την εποπτεία θα έχει ο κορυφαίος επίτροπος Ολι Ρεν, που θα απευθύνεται άμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο.

Επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» θα είναι ένα γνωστό στέλεχος της Επιτροπής, ο Γερμανός διπλωμάτης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος έφτασε μέχρι τον βαθμό του γενικού διευθυντή της Κομισιόν και έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Μπαρόζο.

Βασικός σύνδεσμος από ελληνικής πλευράς θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Γλυνός, σύμβουλος του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις του αναπτυξιακού πακέτου.

Πρώτη φορά

Κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι οι εξελίξεις βάζουν την Ελλάδα σε προτεραιότητα: είναι η πρώτη ομάδα κρούσης που δεν αφορά κάποιο θέμα αλλά κράτος - μέλος.

Το βασικό στρατηγείο θα είναι στις Βρυξέλλες, όπου αναζητούνται αυτή την περίοδο στελέχη.

Στην Ελλάδα, θα αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κομισιόν, αλλά και τα στελέχη που μετέχουν στην τρόικα.

Μεγάλο μέρος των συνομιλιών θα γίνεται με τηλεδιασκέψεις, θα υπάρχουν αποστολές για επίβλεψη -τεχνική βοήθεια ανά θέμα, ενώ εκτιμάται ότι μεγαλύτερες ανάγκες μόνιμης παρουσίας θα υπάρχουν στο πεδίο του ΕΣΠΑ.

Έκθεση προόδου

Κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει έκθεση προόδου και έκτακτες αναφορές, όπου κρίνει η Τασκ Φορς ότι υπάρχει ανάγκη ή καθυστέρηση.

Δύο θα είναι οι πυλώνες «βοήθειας» της ομάδας κρούσης:

- Η εφαρμογή του Μνημονίου. Ιδιωτικοποιήσεις, συγκράτηση δαπανών ευρύτερου Δημοσίου, αύξηση των φορολογικών εσόδων και υλοποίηση των δεκάδων μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν (κλειστά επαγγέλματα, μισθολόγιο, παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικό κ.λπ.) εκτιμάται ότι χρειάζονται «ενίσχυση» για να υλοποιηθούν μέσα σε έναν μήνα, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο. Διαφορετικά δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η δόση του Σεπτεμβρίου.

- Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στο οποίο δίδει μεγάλη σημασία η Ε.Ε., αφού ουσιαστικά θα αποτελεί την πηγή χρηματοδότησης του «σχεδίου Μάρσαλ», που ακόμη δεν περιέχει κανένα άλλο μέσο παροχής ρευστότητας (π.χ. επενδυτικό ευρωομόλογο ή δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου