Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Για ευθύνες στο Μεϊμαράκη πάει η Επιτροπή των υποβρυχίων

Ευθύνες στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη θέλει με κάποιο τρόπο να καταλογίσει η πλειοψηφία τηςεξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων

Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ ως η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ήταν σπάνια, χθες εμφανίστηκαν μπροστά τους τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευτύχης Δαμιανάκης, όσο και ηΒασιλική Τσόνογλου, για να μεταφέρουν την εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η αδράνεια και η αμηχανία της κυβέρνησης της ΝΔ επιβάρυνε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

 

Ως υπουργός Άμυνας ακόμη, ο κ. Βενιζέλος είχε υποσχεθεί στην Επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση, ότι θα την ενημερώσει για την κατάσταση που παρέλαβε. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά το 2008, θα έπρεπε να είχε καταγγελθεί η σύμβαση ή να παραληφθεί το υποβρύχιο. Με βάση τα ανωτέρω, κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι η Επιτροπή θα έχει ένα πάτημα, για να καταλογίσει τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη.

Είναι ενδεικτικό αυτής της διάθεσης, ότι ενώ ως χθες ουδείς είχε ασχοληθεί με τις εργασίες της Επιτροπής και σχεδόν κανένα από τα μέλη της δεν έμπαινε στον κόπο να ενημερώσει εγκαίρως για τις εργασίες της, χθες μετά την κατάθεση Βενιζέλου  οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους, οι οποίοι από τις συζητήσεις με βουλευτές της ΝΔ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Βενιζέλος ούτε δόλο διαπίστωσε στους χειρισμούς των προκατόχων του, ούτε μαύρο χρήμα. Οι του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να διορθώσουν αυτήν την εντύπωση μεταφέροντας ότι ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν μπορεί να αποφανθεί αν υπήρξε δόλος αλλά και τη φράση πως «ότι κάναμε δυο χρόνια ήταν η εκκαθάριση ενός βεβαρημένου παρελθόντος». Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ πάλι, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν ήταν οι συμβάσεις το πρόβλημα αλλά η διαχείριση τους, οι πληρωμές τις οποίες φέρεται να χαρακτήρισε ελεγκτέες.

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, που περίμενε αυτή την εξέλιξη, τόνισε ότι επί των ημερών του δεν έγινε τίποτε μεμπτό και  για να το στηρίξει αυτό υπενθύμισε ότι ο ίδιος ενημέρωνε κάθε δύο μήνες την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τις συμβάσεις, δίνοντας τους μάλιστα πλήρη φάκελο. Θεωρείται πιθανό πάντως η Επιτροπή να καταλήξει σε πολιτικές ευθύνες του κ. Μεϊμαράκη για τους χειρισμούς του το διάστημα 2006-2009.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου