Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Όλα τα σενάρια για τον ΦΠΑ

Ακόμα και πράσινο, χαμηλότερο ΦΠΑ, ενδέχεται να επιβάλει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο που προσπαθεί να βρει το σωστό μείγμα για να εισπράξει περισσότερα χωρίς να βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο ανοίγει και πάλι τον διάλογο για ελαφρύνσεις στους βασικούς συντελεστές ΦΠΑ.


Στο γραφείο του υπουργείου οικονομικών υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ ή καθιέρωση ενιαίου. Ανάμεσα τους η καθιέρωση «πράσινου«» συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 1,2% η 3%,στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές μονώσεις, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 23%. 

Μια δεύτερη εισήγηση προβλέπει την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Με βάση το σενάριο αυτό ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από 23% θα μειωθεί στο 20% και θα φέρει ελαφρύνσεις στα καύσιμα, ένδυση, στα είδη οικιακής χρήσης και σε πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 10% και θα δώσει ανάσα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το τρίτο σενάριο που φαίνεται να έχει και τις λιγότερες πιθανότητες προβλέπει εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%. Στην περίπτωση αυτή υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ ενώ θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου