Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί η “κοινωνία αξιών” προτείνει ριζοσπαστικές λύσεις σήμερα



Η ιδέα του πολιτικού ριζοσπαστισμού στην Ευρώπη στο νεώτερο κόσμο ξεκίνησε από την αντίληψη του διαφωτισμού ότι τα ανθρώπινα όντα μπορούν να είναι πραγματικά ελεύθερα.

Ριζοσπαστισμός είναι η ρήξη με το κατεστημένο, τις νόρμες και τα στερεότυπα του παρελθόντος. Δεν ταυτίζεται όμως με τις επαναστατικές ιδέες που επιδιώκουν να ανατρέψουν βίαια ή λιγότερο βίαια το κατεστημένο. Η ιδέα της επανάστασης ποτέ δεν ήταν το καθοριστικό χαρακτηριστικό του ριζοσπαστισμού.



Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν πάντα η ο προοδευτισμός και η τόλμη του για την καινοτομία και την ώθηση προς τα εμπρός, επί τη βάσει ανθρωπιστικών αρχών και αξιών.

Η αποδόμηση από τη ρίζα τους, των παλαιών και μη αποτελεσματικών πρακτικών, δημιουργεί μεν μία συνολική τάση για ριζικές αλλαγές , απαιτεί όμως τον απόλυτο έλεγχο των αλλαγών αυτών ορθολογιστικά και με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτευχθεί ο δίκαιος, σταθερός και συνεχής μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας ολόκληρης. Μόνο έτσι θα υπάρξει μετασχηματισμός σε περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης, με αισιοδοξία, κινητικότητα, παραγωγή νέων ιδεών, εφαρμογή νέων κατάλληλων και αποτελεσματικών λύσεων, με προοδευτική σταθερότητα.

Διαπιστώνουμε σήμερα ότι οι πλέον συντηρητικές δυνάμεις στη χώρας μας, (απολιθώματα του παρελθόντος από την πλευρά του ο καθένας, πέραν της συγκυβέρνησης που πελαγοδρομεί), εμφανίζονται να είναι όχι μόνο οι παραδοσιακοί συντηρητικοί κομματικοί δεξιοί, αλλά και όλα τα κόμματα της αριστεράς, που κατάφεραν να κάνουν το όραμά τους “απόλυτο στερεότυπο”,, αδυνατώντας να εκσυγχρονισθούν και να αντιληφθούν την πραγματικότητα.

Η ‘’κοινωνία αξιών’’ έχει τοποθετηθεί υπέρ των ριζοσπαστικών θέσεων, που προκύπτουν από ένα πολύ καλό σχεδιασμό, που να μπορούν να εφαρμοσθούν από τους καλύτερους Έλληνες ανά τομέα, επικεφαλής ενός νέου προτύπου διακυβέρνησης, απαλλαγμένους από κάθε κομματικό χαρακτήρα.

Όπως γλαφυρά έχει πει πολλές φορές και ο Δ. Μπουραντάς: ‘’Δεν μπορείς με μερεμέτια να διορθώσεις τη κατάσταση σε ένα σπίτι που γκρεμίζεται, ούτε μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να μας βγάλουν από το τέλμα αυτοί οι ίδιοι που ευθύνονται γι αυτό, αφού εξακολουθούν να κάνουν τα ίδια και να συντηρούν τις ίδιες αντιλήψεις’’.

Η χώρα μας θέλει ριζική αναδόμηση, με συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και εκ βάθρων, που να μπορεί να ξεπεράσει αγκυλώσεις, παραδοσιακά στερεότυπα, ταμπού και αραχνιασμένες αντιλήψεις. Μία νέα πρακτική, ριζοσπαστική αντίληψη, που να μην φοβάται με πραγματισμό να υιοθετήσει τις βέλτιστες λύσεις, απ’ όπου κι’ αν προέρχονται.

Σας προσκαλούμαι, λοιπόν, στο συνέδριο μας, την 15 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή (10:00-17:00), στο ξενοδοχείο PARK (Radisson Hotel), στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (https://www.facebook.com/events/189120674610093/), για να συζητήσουμε όλοι μαζί αυτές τις λύσεις και να προωθήσουμε τη ριζοσπαστική μας σκέψη.

Στέλιος Φενέκος

αντιπρόεδρος Κοινωνίας Αξιών




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου