Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Λυκουρέντζος: Αδικαιολόγητη υπεροψία από τον Στουρνάρα

likourentzos_459_355
Την άρνησή του να ψηφίσει διάταξη για πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, και έβαλλε κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη υπεροψία». Αναφερόμενος δε στην εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια, που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως, αν ήταν στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου θα ζητούσε να γίνει η εξεταστική, υπογραμμίζοντας πως εκτίμησή του είναι ότι δεν υπάρχουν ευθύνες.

Ο πρώην υπουργός Υγείας σχολιάζοντας ρεπορτάζ, για ασθενείς που διαμαρτύρονταν έξω από τα ιατρεία του ΙΚΑ Τρίπολης, γιατί δεν έβρισκαν γιατρό το πρωί, ανέφερε ότι χρειάζεται να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση που έχει σχεδιαστεί για να μην υπάρξουν αρνητικές καταστάσεις και προσέθεσε ότι πρέπει να αυτονομηθεί το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Σημείωσε, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει μετριοπάθεια και σύνεση από τον υπουργό, ενώ μιλώντας για την κατάσταση στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο εξέφρασε την άποψη ότι την επόμενη διετία θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, λόγω της αποχώρησης πεπειραμένων ιατρών, γεγονός που θα σημάνει την αποδυνάμωση του νοσοκομείου.
Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι «ουδείς βουλευτής από την επαρχία θα ψηφίσει διάταξη, που θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τους συμπολίτες του». «Αυτό έχει εξηγηθεί σαφώς στον υπουργό Οικονομικών, σε συσκέψεις που έγιναν με τους βουλευτές της ΝΔ, ο οποίος εκδηλώνει πολλές φορές μια υπεροψία αδικαιολόγητη, όπως και μια αισιοδοξία αδικαιολόγητη -και του το είπα προσφάτως στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο υπουργός πρέπει «να κάνει πιο συστηματική προσπάθεια και να καταλάβει, ποια είναι η πραγματικότητα στα ελληνικά νοικοκυριά». Σημείωσε πως για την πρώτη κατοικία θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα των πλειστηριασμών για τις περιπτώσεις που αποκρύπτονται εισοδήματα.
Ανέφερε, επίσης, πως σε μια φιλελεύθερη οικονομία προέχει η ανάπτυξη κι όχι οι φόροι και εκτίμησε πως η ανάπτυξη δεν έρχεται. Χαρακτήρισε τον τουρισμό και την οικοδομή ως δύο πυλώνες ανάπτυξης, που αν λειτουργήσουν, το πρόσημο θα είναι θετικό. Σχολιάζοντας το θέμα της πώλησης του Ελληνικού είπε ότι θα μπορούσε εκεί να αναπτυχθεί ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, «αλλά στην Ελλάδα, δεν θέλουμε, ούτε συζητάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Για τις απολύσεις στο δημόσιο, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε υπέρμαχος του μέτρου της κινητικότητας, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να μην αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων, και προσέθεσε ότι επιλογές που έχουν οριζόντιο χαρακτήρα είναι άδικες και πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια από τους αρμόδιους υπουργούς.
Τέλος, σε ερώτηση που δέχτηκε για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε πως σε ό,τι αφορά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι προσωπική του υπόθεση, «πρέπει ο ίδιος να πάρει την απόφαση και να πει ότι εγώ δεν έχω ζήτημα και να τεθεί στη διάθεση των βουλευτών και σημείωσε: «Προσωπικά εγώ θα το έκανα, όσο κι αν απέναντί μου είχα έναν μηχανισμό παραγωγής λάσπης. Θα την αντιμετώπιζα με τόλμη με θάρρος και με ευθύτητα και δεν θα έφερνα και τους βουλευτές σε δύσκολη θέση, για το τι θα ψηφίσουν στο Κοινοβούλιο».
Εκτίμησε δε ότι -με μια πρώτη ανάγνωση- δεν υπάρχουν ευθύνες στα πρόσωπα που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να υποκαταστήσω την εξεταστική επιτροπή στο έργο της, το οποίο πρέπει -αν συγκροτηθεί- να το εκπληρώσει σε όλη του την έκταση». Ανέφερε δε, ότι οι εξεταστικές επιτροπές στη χώρα εκφυλίζονται, γιατί λειτουργούν με όρους πολιτικούς και επικοινωνιακούς, ενώ ο ρόλος τους είναι προανακριτικός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου