Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωσή του στην ατζέντα της συνάντησης στο Mαξίμου

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως δεν συμφώνησαν ότι συζητήθηκε το «κούρεμα» του χρέους στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν ετέθη στη συζήτηση η πιθανότητα μείωσης του ελληνικού χρέους, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης.

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεδριάζει και ετοιμάζεται να εκδώσει την τελευταία αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, Γιάννης Στουρνάρας και Ευάγγελος Βενιζέλος διαφωνούν για το αν συζητήθηκε ένα κρίσιμο ζήτημα σε μια συνάντηση που ήταν και οι δύο παρόντες... 

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ενώ στη συνάντηση τέθηκε επίσης το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό. Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι φέτος θα επισκεφθούν τη χώρα μας περισσότεροι ολλανδοί τουρίστες. Απαντώντας του ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των τουριστών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως περιμένουμε 17 εκατ. τουρίστες.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι στη συνάντηση τέθηκε το μείζον θέμα της οικονομίας και της κατάστασης στην ελληνική πραγματικότητα. Στην συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, τα προγράμματα για την ανεργία, στα οποία πρέπει να συνδράμει η Ε.Ε. όπως και η βιωσιμότητα του προγράμματος. «Δεν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «φιλική και ενδιαφέρουσα η συνάντησή μας με τον κ. Νταισεμπλουμ και συζητήθηκαν επείγοντα ελληνικά θέματα. Φυσικά τέθηκε το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, το κούρεμα του χρέους και τα προγράμματα ανεργίας». 

Το μεσημέρι ο κ. Ντάισελμπλουμ θα έχει συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών όπου και θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει προσφάτως πως υπάρχουν ενδείξειςανάκαμψης στην Ελλάδα και ότι είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της Eυρωζώνης. Ο ίδιος έχει αποσαφηνίσει πως είναι νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο έχει δηλώσει πως το θέμα θα κριθεί στα μέσα του 2014 και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους και έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου