Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πανελλήνιες 2013: «Πέφτουν» Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές σχολές, «ανεβαίνουν» οι Νομικές

Η δυσκολία των θεμάτων σε όλα σχεδόν τα μαθήματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων επιτρέπει μια πρώτη προσέγγιση των πτωτικών ή ανοδικών τάσεων που θα παρατηρηθούν στα 5 επιστημονικά πεδία. H γενική πρώτη εκτίμηση που προκύπτει είναι ότι οι Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές σχολές θα ακολουθήσουν πτωτική τάση στις βάσεις τους ενώ οι θεωρητικές σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση των βάσεων.


Πιο αναλυτικά:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο για το οποίο διαγωνίζονται οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης τα θέματα σε όλα τα μαθήματα ήταν αναμενόμενης δυσκολίας με εξαίρεση εκείνο των Αρχαίων Ελληνικών. Με δεδομένο ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Νομικές Σχολές αναμένεται τελικώς αύξηση των βάσεων και στα τρία Νομικά Τμήματα, στα τμήματα Ψυχολογίας και αναπόφευκτα στα Φιλολογικά τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Πτωτικές εκπλήξεις υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθούν μόνο σε περιφερειακά Φιλολογικά και Παιδαγωγικά τμήματα τα οποία μπορεί να συναντήσει κανένας στις περιοχές κάτω των 16.000 μορίων.

Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο για το οποίο διαγωνίζονται οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης η δυσκολία των θεμάτων στο μάθημα της Φυσικής αλλά και των Μαθηματικών και οι εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες οι οποίες ήδη παρατηρούνται σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα δημιουργούν πτωτικές τάσεις το εύρος των οποίων ενδέχεται να είναι σημαντικό. Σημειωτέον ότι οι υποψήφιοι του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου οι οποίοι επέλεξαν τα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας αντί της Βιολογίας της Γενικής Παιδείας ως έκτο εξεταζόμενο μάθημα βρίσκονται ήδη σε δυσμενέστερη βαθμολογική κατάσταση καθώς η δυσκολία των θεμάτων των Μαθηματικών της Γενικής Παιδείας ήταν μεγάλη και μη αναμενόμενη. Οι πτώσεις οι οποίες αναμένονται στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές δεν θα παρατηρηθούν ωστόσο στο βαθμολογικό πυθμένα των παραπάνω επιστημονικών πεδίων καθώς υπάρχει περιορισμός των θέσεων λόγω των καταργήσεων και συγχωνεύσεων πολλών ΤΕΙ της περιφέρειας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η άγνωστη παράμετρος που θα καθορίσει την πτώση ή την άνοδο είναι ο αριθμός των εισακτέων στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές. Αν λάβουμε ως δεδομένη τη θρυλούμενη σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων τότε αναπόφευκτα οι Ιατρικές σχολές θα παρουσιάσουν μικρές ανόδους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερες στην περιφέρεια. Σε ότι αφορά τον βαθμολογικό πυθμένα του 3ου επιστημονικού πεδίου οι Νοσηλευτικές σχολές των ΤΕΙ κρατάνε ψηλά τον πήχη κοντά στα 12.000 μόρια.

Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο η μεγάλη δυσκολία των θεμάτων των Μαθηματικών της Γενικής Παιδείας που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις σχολές Οικονομίας και Διοίκησης επιφέρει μια αναπόφευκτη πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές αλλά και σε όλα τα μεσαία ζήτησης τμήματα. Αν συνυπολογιστεί ότι στο 5ο πεδίο κατευθύνονται κυρίως υποψήφιοι της Τεχνολογικής κατεύθυνσης οι οποίοι δοκιμάστηκαν ιδιαιτέρα σε όλα σχεδόν τα μαθήματα προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα μιας εντυπωσιακής πτώσης των βάσεων. Στο βαθμολογικό πυθμένα του 5ου επιστημονικού πεδίου οι συγχωνεύσεις δημιουργούν μάλλον ανοδικές τάσεις με μεγάλη τη πιθανότητα όλα τα ΤΕΙ να υπερβούν φέτος τα 10.000 μόρια. 

* Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία είναι του Εκπαιδευτικού Φροντιστή, Γιώργου Χατζητέγα


http://newpost.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου