Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών” στην παρουσίαση του βιβλίου του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Εκτός από τα συγγενικά πρόσωπα και τους στενούς συνεργάτες του στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Μ. Γλέζος, Φ. Κουβέλης, Π. Καμμένος, Χρ. Γιαννίτσης. Ν. Νικολόπουλος,Πρ. Παυλόπουλος, Π. Ψωμιάδης, Ευ. Μεϊμαράκης, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Μπίστης, Ελ. Βόζενμπεργκ, Παπαθανασίου, Δ. Σιούφας, Γ. Καρατζαφέρης, Ευ. Αντώναρος, Π. Δήμας, Μαρκόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Αλογοσκούφης, Β. Πολύδωρας, Χρ. Σαρτζετάκης, Γ. Γιακουμάτος, Χρ. Βερελής, Σπ. Χαλβατζής, Ι. Βαρβιτσιώτης, Ευρ. Στυλιανίδης, Ανδρ. Λυκουρέντζος, Χρ.Σταϊκούρας.
Ακόμη το παρών έδωσαν οι επιχειρηματίες, Κοπελούζος, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης Βαρδής, Σταύρος Ψυχάρης και ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος.
«Αν η κυβέρνηση εκείνη δεν είχε πρόωρα ανατραπεί, η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική και η σημερινή καταστροφή θα είχε πιθανότατα αποτραπεί», είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο: “Μπροστά από την Εποχή της – Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990 – 1993″.
Στην αρχή του προλόγου ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας έχει τις ρίζες του πριν 30 χρόνια, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του ’80» και πως μετά την πολιτική τού «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα», το 1989 η χώρα είχε πτωχεύσει.
«Είχα πει» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός «ότι θα επιχειρήσω να βελτιώσω τη ζωή των Ελλήνων, αλλά θα τους ζητούσα περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική. Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος».
«Μετά την πτώση της κυβέρνησης εκείνης, η Ελλάδα δεν ξαναβρήκε στην πραγματικότητα το δρόμο της. Με την εξαίρεση της μισής προσπάθειας που έκανε ο κ. Σημίτης, στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του μέχρι να εξασφαλίσει την είσοδο στην ΟΝΕ, στηριζόμενος κυρίως πάνω στα δικά μας επιτεύγματα και πολιτικές, η Ελλάδα ακολούθησε άβουλη και μοιραία τον ολισθηρό δρόμο των χρεών και των ελλειμμάτων. Παρά τις ελάχιστες φωνές που απομονωμένες από την ευρύτερη κοινή γνώμη, προειδοποιούσαν μάταια για τα επερχόμενα δεινά, ο δανεισμός συνεχίστηκε και κορυφώθηκε στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000. Φτάσαμε έτσι νομοτελειακά στην κατάρρευση και τη χρεωκοπία, που μπορούσαμε και έπρεπε ασφαλώς να έχουμε αποφύγει», τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.
«Ο πολιτικός κόσμος δεν λέει ακόμα την πλέον προφανή σε όλους αλήθεια. Ότι από εδώ και πέρα τα δανεικά τελείωσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να ζήσουμε με αυτά που έχουμε και να πληρώνουμε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια ένα μέρος από το εισόδημα που κερδίζουμε για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Τόκων και χρεολυσίων που τα τελευταία τριάντα χρόνια εξοφλούσαμε κατά σύστημα με νέα δανεικά», επεσήμανε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταυτόχρονα ο δραστικός περιορισμός του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας., ενώ τάχθηκε υπέρ των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα:
«Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους. Αν τα κάνουμε αυτά, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και είναι βαριά η ευθύνη που πέφτει επάνω μας. Όσοι έχουν την ευθύνη, την άμεση ευθύνη της διακυβέρνησης, πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και αποφασιστικά», ανέφερε.
Ο πρώην πρωθυπουργούς εκτίμησε ότι η σημερινή Βουλή μπορεί και πρέπει να διαρκέσει τέσσερα χρόνια. «Ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συμφώνησε με την τρόικα. Πρέπει να αντιμετωπίζει και την καθημερινότητα. Να μην αφήνει τα προβλήματα να σωρεύονται αλλά αποφασιστικά να δίνει μάχη για να λύνονται», τόνισε.
«Με τους ρυθμούς που βαδίζουμε σήμερα η χώρα δεν θα βουλιάξει αλλά η ανάκαμψη θα αργήσει πολύ να έρθει. Χρειαζόμαστε λοιπόν μεγαλύτερη ταχύτητα, δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε ούτε μία μέρα. Ταυτόχρονα στο θεσμικό επίπεδο είναι απόλυτα αναγκαίο να προχωρήσουμε πλέον στην αναθεώρηση του Συντάγματος, με πρώτη αναθεωρητέα διάταξη την απόφαση να δικάζονται και οι πολιτικοί όπως οι απλοί πολίτες», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στις απεργίες, στα γεγονότα στις Σκουριές αλλά και στην Χρυσή Αυγή.
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην εφαρμόζει το νόμο της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο οι παράνομες απεργίες, οι βίαιες διαδηλώσεις, οι καταλήψεις και το κύμα των παράνομων μεταναστών που μετατρέπουν το κέντρο της Αθήνας σε γκέτο. Θανάσιμο πλήγμα για την οικονομία είναι η επίθεση μασκοφόρων στη Χαλκιδική αλλά και το σύνθημα “δεν πληρώνω”. Ακόμη και οι αγρότες, που δεν έχουν δώσει ακραία μορφή στις κινητοποιήσεις τους, βλάπτουν την εικόνα της χώρας σε μια κατεξοχήν ακατάλληλη στιγμή, που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη», είπε.
Χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, σε μία χώρα που, όπως είπε, «ποτέ ο φασισμός δεν έβγαλε ρίζες, είναι ένα φαινόμενο που δεν επιτρέπεται να υποτιμήσουμε».
« Είναι βέβαιο ότι –κατά μεγάλο μέρος- οφείλεται στην ασυδοσία της Αριστεράς, που επικρατούσε επί πολλά χρόνια. Αυτή έδωσε το κακό παράδειγμα της ασέβειας στο νόμο της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι η δημοκρατική νομιμότητα είναι μονόδρομος.
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου